SARS-CoV-2 pare să se schimbe constant. În doar doi ani, alpha, beta, delta, lambda, mu și omicron au ținut prima pagină a ziarelor. Și această listă nu include zeci de alte variante care au fost detectate, dar care nu au fost considerate prioritare de către Organizația Mondială a Sănătății.

Varianta Omicron a coronavirusuluiFoto: Freepik

Este neobișnuită evoluția rapidă a acestui coronavirus sau și alte virusuri au la fel de multe variante? Live Science a cerut părerea experților.

Virusurile se reproduc în mod constant. Dar procesul de replicare poate avea hopuri, a spus Suman Das, profesor asociat de medicină la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, care studiază evoluția virușilor, inclusiv SARS-CoV-2.

Când virusul foloșește mecanismele celulei gazdă pentru a-și copia materialul genetic, apar greșeli - adăugiri aleatorii, îndepărtari și substituții numite mutații. Și, în timp ce majoritatea mutațiilor aleatorii pot face virusul neviabil sau nu pot avea niciun efect, unele mutații îi oferă de fapt un avantaj competitiv.

Poate că unele mutații ajută virusul să evite un vaccin sau să facă agentul patogen mai transmisibil. Mutațiile care ajută virusul să trăiască mai mult și să se reproducă mai ușor sunt „selectate”, ceea ce înseamnă că rămân. Așa apar noile variante.

La fel ca virusurile gripale, RSV, enterovirusurile și rinovirusurile, care provoacă răceala obișnuită, SARS-CoV-2 își poartă informațiile genetice pe o catenă de ARN. Și în comparație cu alte virusuri ARN, „rata [mutația] în SARS-CoV-2 nu este deosebit de remarcabilă”, a spus Katie Kistler, cercetător postdoctoral care studiază evoluția virală la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle. De fapt, este similară cu rata de mutație a altor virusuri ARN obișnuite, cum ar fi gripa și alte coronavirusuri comune care provoacă simptome asemănătoare răcelii, a spus ea pentru Live Science.

Concluzia mutațiilor:SARS-CoV-2 nu suferă mutații într-un ritm neobișnuit de rapid. Dar alți factori în joc, cum ar fi transmisibilitatea ridicată a virusului, tranziția sa de la o gazdă animală la om și dezvoltarea de noi tratamente și vaccinuri, ar fi putut crește numărul de variante SARS-CoV-2 pe care le-am văzut pe o scurtă perioadă de timp.

„SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, poate părea să evolueze către mai multe mutații din cauza faptului că este mult mai transmisibil decât alte virusuri obișnuite, ceea ce duce la mult mai multe cazuri”, a spus Jesse Erasmus, virolog și profesor de microbiologie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Washington. Rata reală de mutații pe infecție este similară cu alte virusuri obișnuite, dacă nu mai lentă. Dar circulă continuu prin mai mulți oameni - de mai bine de doi ani - ceea ce îi oferă mai multe oportunități de a se reproduce și de a produce mutații avantajoase, a spus el pentru Live Science.

Schimbările rapide ale SARS-CoV-2 pot fi, de asemenea, legate de saltul său recent la oameni. Până în 2019, virusul a fost adaptat pentru a infecta o gazdă animală, cel mai probabil lilieci. Inițial, „virusul trebuie să se adapteze pentru a infecta oamenii, mai degrabă decât liliecii”, a spus Kistler. „Există o mulțime de mutații benefice disponibile pentru virus în timpul acelei faze [de tranziție]”. Ulterior, evoluția adaptativă a unui virus încetinește puțin. (integral pe Live Science)