Șeful spitalelor din Paris a declanșat o dezbatere aprinsă după ce a spus că statul nu ar trebui să mai deconteze tratamentul persoanelor care nu se vaccinează anti-Covid și ajung în spital, relatează Reuters.

Coronavirus FrantaFoto: Profimedia Images

În cadrul sistemului universal de asistență medicală din Franța, toți pacienții COVID care ajung la terapie intensivă au acoperit în totalitate tratamentul, care costă aproximativ 3.000 de euro (3.340 USD) pe zi și durează de obicei o săptămână până la 10 zile.

„Când sunt disponibile medicamente gratuite și eficiente, ar trebui oamenii să poată renunța la el fără consecințe... în timp ce ne străduim să avem grijă de alți pacienți?”, a spus șeful spitalelor din Paris, Martin Hirsch.

Hirsch a spus că a ridicat problema deoarece costurile sanitare explodează și comportamentul iresponsabil al unora nu ar trebui să pună în pericol disponibilitatea sistemului pentru toți ceilalți.

Câțiva profesioniști francezi din domeniul sănătății i-au respins propunerea, politicienii de extremă dreaptă au cerut concedierea lui Hirsch, iar primarul Parisului Anne Hidalgo - care prezidează consiliul de administrație al spitalelor din Paris și care este candidatul socialist la alegerile prezidențiale din aprilie - a spus că nu este de acord cu propunerea lui.

În urma propunerii lui Hirsch, un hashtag care cere demiterea acestuia a devenit popular pe Twitter în Franța.

Ministrul Sănătății, Olivier Veran, nu a comentat apelul lui Hirsch, dar Olga Givernet, deputat al partidului LREM al președintelui Emmanuel Macron, a declarat joi la BFM TV că „problema ridicată de comunitatea medicală nu poate fi ignorată”.

Un sondaj IFOP de la jumătatea lunii ianuarie a arătat că 51% dintre francezi consideră că este justificat ca persoanele nevaccinate care ajung la terapie intensivă să plătească o parte sau tot costul spitalizării.