Varianta Omicron, care ar putea infecta 60% din europeni până în martie, ar putea aduce mai aproape finalul pandemiei de Covid în Europa, a estimat duminică directorul regional al OMS, relatează AFP.

Varianta OmicronFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

”Este plauzibil ca regiunea să se apropie de finalul pandemiei”, a spus pentru AFP Hans Kluge, făcând totuși un apel la prudență din cauza versatilității virusului.

”Odată ce valul Omicron se va calma, vor exista câteva săptămâni de imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că au trecut prin boală și de asemenea datorită unei scăderi (a infectărilor, n.r.) datorită sezonului”, a estimat el.

Cu toate acestea, nu suntem într-o „eră endemică”, a subliniat oficialul ONU.

"Endemic înseamnă (...) că putem prezice ce se va întâmpla, acest virus a surprins de mai multe ori. Trebuie, așadar, să fim foarte atenți", a insistat Kluge.

În regiune, care numără 53 de țări, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, Omicron a reprezentat 15% din cazurile noi de Covid la 18 ianuarie, mai mult de jumătate decât săptămâna precedentă, potrivit datelor OMS.

În Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE), această variantă a apărut la sfârșitul lunii noiembrie, mai contagioasă decât Deltă, este acum dominantă conform agenției europene de sănătate.

Odată cu explozia de contaminări, de azi înainte este vorba de „minimizarea perturbărilor și protejarea persoanelor vulnerabile” și de a nu ne mai concentra doar pe reducerea transmiterii.