Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că interdicţiile generale de călătorie şi obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficienţă în “suprimarea propagării internaţionale” a coronavirusului, relatează Le Figaro, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

În contextul în care noul val pandemic de covid-19 cauzat de varianta Omicron a dus la restricţii în Europa, inclusiv pentru cei vaccinaţi, în Italia sau în Austria, Comitetul de urgenţă al OMS a emis anumite recomandări, în special în ceea ce priveşte călătoriile internaţionale. Stabilite la 13 ianuarie, recomandările au fost publicate la 19 ianuarie.

În special, OMS recomandă “ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”. Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.

Ţări ca Australia sau Noua Zeelandă sunt închise turiştilor în prezent. SUA şi Finlanda sunt inaccesibile turiştilor nevaccinaţi.

Organizaţia recomandă să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării, această măsură fiind în opinia sa una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat şi distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva covid-19. Statele ar trebui să aibă o abordare bazată pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaţionale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea şi carantina.

Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a modificat şi una dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Experţii invită comunitatea internaţională să facă astfel încât 70 la sută din populaţia tuturor ţărilor să fie vaccinată la începutul lunii iulie 2022 şi ca vaccinarea împotriva covid-19 să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină.