​Premierul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri ridicarea începând cu săptămâna viitoare a celei mai mari părţi a restricţiilor anti-Covid impuse în Anglia pentru a preveni răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, relatează BBC și News.ro.

Boris JohnsonFoto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii de protecţie nu va mai fi obligatorie din punct de vedere legal, munca la distanţă nu va mai fi recomandată în mod oficial, iar un certificat sanitar nu va mai fi impus în vederea intrării în cluburile de noapte şi la anumite adunări mari, potrivit anunțului făcut de Johnson în parlamentul de la Londra.

„Având în vedere că Covid devine (o boală) endemică, trebuie să înlocuim obligaţile legale cu sfaturi şi recomandări”, a pledat liderul conservator.

El a anunţat că nu intenţionează că prelugească reglementări care impun izolarea în carantină a cazurilor pozitive de Covid-19 atunci când acestea urmează să expire, la 24 martie, adăugând că această dată ar putea fi devansată.

„Noi nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a explicat Johnson.

Relaxare cu scandal în Marea Britanie

Peste 152.000 de oameni au murit în Regatul Unit din cauza COVID-19 de la izbucnirea pandemiei. Ultimele date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a bilanţului săptămânal al infecțiilor cu coronavirusul, iar numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 s-a stabilizat.

Numărul bolnavilor de Covid-19 internaţi la terapie intensivă a fost redus în timpul noului val cauzat de varianta Omicron şi scade la rândul său.

Această relaxare a măsurilor considerate liberticide de către o parte a majorităţii conservatoare intervine mai devreme decât era anticipat, data de reevaluare a acestora fiind stabilită pentru 26 ianuarie.

Relaxarea neașteptată survine şi în timpul unei crize fără precedent pentru Boris Johnson din cauza petrecerilor organizate la biroul său în timpul perioadelor de carantină, aspect ce nu a trecut neobservat de opoziție și analiștii care l-au acuzat pe premier că folosește această măsură pentru a-și salva viitorul politic.

Opoziția i-a cerut lui Johnson să demisioneze. În plus, chiar unii membri ai formaţiunii sale, Partidul Conservator, au afirmat că el ar trebui să renunţe la post dacă se va stabili că a încălcat legile stricte pe care le-a introdus guvernul pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Nu mai puțin de 20 de parlamentari conservatori care și-au câștigat locurile la ultimele alegeri generale din 2019 intenționează să trimită scrisori de neîncredere în Johnson, potrivit Telegraph.

„Un grup de parlamentari aleși în 2019 vor trimite scrisori pentru a încerca să atingă pragul de 54 pentru a declanșa o contestare. S-ar putea să se atingă numărul 54”, spune Laura Kuenssberg, editor politic la BBC.

Citește și: