Hana Horka, o cântăreață din Cehia, a murit duminică la 57 de ani, după ce s-a infectat în mod deliberat cu coronavirus pentru a obține certificatul sanitar, a anunțat familia ei, relatează AFP. Familia acuză alte personalități locale pentru opinia anti-vaccinistă a artistei folk.

Coronavirus CehiaFoto: Michal Cizek / AFP / Profimedia Images

Întrebat luni la radioul public iRozhlas.cz, fiul cântăreței, Jan Rek, a explicat că mama lui a refuzat să se vaccineze și s-a expus în mod voluntar bolii pe care el și tatăl său, ambii vaccinați, au luat-o înainte de Crăciun.

„Ea a decis să trăiască normal cu noi și a preferat să ia boala decât să fie vaccinată”, a precizat Rek.

Cu două zile înainte de moartea ei, Hana Horka a scris pe rețelele de socializare: "Am supraviețuit...(...). Așa că acum va fi teatru, saună, concert, saună... și o excursie urgentă la mare".

În Republica Cehă, este necesară dovada unui vaccin sau trecerea prin boală pentru a putea intra în toate locurile culturale și sportive, precum și în baruri și restaurante.

Rek a acuzat personalitățile locale ale mișcării anti-vaccin că i-au convins mama să nu se vaccineze și că au astfel „sânge pe mâini”.

"Știu exact cine i-a format opinia (...) Sunt trist că a crezut străinii mai mult decât propria familie. Nu a fost doar dezinformare totală, ci și păreri despre imunitatea naturală și anticorpii creați prin îmbolnăvire", a spus cu regret fiul cântăreței.

Republica Cehă se confruntă în prezent cu un nou val epidemic, cu peste 20.000 de noi cazuri pozitive detectate luni.