O a patra doză de vaccin anti-Covid crește numărul anticorpilor la niveluri și mai mari decât a treia injecție, dar nu este suficientă pentru a preveni infecțiile cu Omicron, potrivit unui studiu preliminar din Israel, relatează Reuters.

Varianta OmicronFoto: DreamsTime

Centrul Medical Sheba din Israel a oferit a doua doză de rapel, în cadrul unui test clinic, în rândul personalului său și studiază dozei de rapel cu Pfizer la 154 de persoane după două săptămâni și al rapelului cu Moderna la 120 de persoane după o săptămână, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană.

Acestea au fost comparate cu un grup de control care nu a primit a patra injectie. Cei din grupul Moderna au primit anterior trei injecții cu vaccinul Pfizer, a spus spitalul.

Vaccinurile au dus la o creștere a numărului de anticorpi „chiar puțin mai mare decât ceea ce am avut după a treia doză”, a spus Regev-Yochay.

„Totuși, probabil că acest lucru nu este suficient pentru Omicron”, a spus ea reporterilor. „Știm până acum că nivelul de anticorpi necesari pentru a proteja și pentru a nu te infecta cu Omicron este probabil prea mare pentru vaccin, chiar dacă este un vaccin bun”.

Descoperirile, despre care spitalul a spus că sunt primele de acest gen din lume, au fost preliminare și nu au fost încă publicate.

Israelul a avut campania de vaccinare inițială cea mai rapidă în urmă cu un an și luna trecută a început să ofere o a patra injecție sau un al doilea rapel celor mai vulnerabile persoane și care prezintă risc ridicat.