Grecii care au împlinit vârsta de 60 de ani și nu s-au vaccinat anti-Covid vor fi amendați cu 100 de euro în fiecare lună începând de luni, anunță Euractiv.

Varstnic vaccinat anti-CovidFoto: Sakis Mitrolidis / AFP / Profimedia Images

​Guvernul condus de premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a exclus pentru moment încă introducerea vaccinării anti-Covid obligatorii și pentru alte categorii de vârstă.

De la anunțarea amenzii, 90% din cetățenii greci cu vârsta de peste 60 de ani s-au vaccinat împotriva coronavirusului sau s-au înscris pentru a face acest lucru, 300.000 urmând însă să fie amendați.

Guvernul elen decisese să facă vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru vârstnicii de peste 60 de ani deoarece reprezintă una din grupele de risc: 9 din 10 decese cauzate de COVID-19 în Grecia au fost în rândul persoanelor de peste 60 de ani, 7 din 10 pacienți intubați sunt din această categorie de vârstă și 8 din 10 pacienți intubați sunt nevaccinați.

Mitsotakis a exclus în timpul unui interviu acordat televiziunii ANT1 extinderea obligativității vaccinării pentru persoanele cu vârsta de sub 60 de ani, pentru moment.

Comentariile sale au venit după ce unii oficiali guvernamentali s-au pronunțat în favoarea extinderii vaccinării obligatorii și pentru persoanele cu vârsta între 50 și 59 de ani, potrivit Ekathimerini.

Grecia a raportat duminică 10.783 de noi infecții cu coronavirusul, 95 de decese și 680 de persoane internate la terapie intensivă. 81,47% din pacienții aflați în stare gravă în Grecia sunt nevaccinați.

Citește și: