Persoanele nevaccinate infectate cu varianta Omicron a coronavirusului ar putea fi mai puțin predispuse la forme grave de boală sau la deces decât în cazul variantelor anterioare, a arătat vineri un studiu sud-african, citat de Reuters.

OmicronFoto: DreamsTime

Studiul, realizat de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din regiunea Western Cape, care nu a fost încă revizuit de alți cercetători, a comparat aproximativ 11.600 de pacienți din primele trei valuri COVID-19 cu aproximativ 5.100 din valul determinat de Omicron, care a început în noiembrie.

Studiul vine în condițiile în care răspândirea fulgerătoare a tulpinii Omicron la nivel global a avut tendința de a provoca o boală mai puțin gravă și, proporțional, mai puține internări în spital și decese, decât variantele anterioare.

De aceea, oamenii de știință încearcă să determine în ce măsură acest lucru se datorează ratelor mai ridicate de imunitate generate de vaccinare sau de boli anterioare, sau dacă Omicron este în mod intrinsec mai puțin virulent.

Studiul a concluzionat că aproximativ un sfert din riscul redus de îmbolnăvire severă cu Omicron a fost atribuit caracteristicilor virusului în sine.

"În valul determinat de Omicron, rezultatele severe ale COVID-19 au fost reduse în principal datorită protecției conferite de infecția anterioară și/sau de vaccinare, dar virulența intrinsecă redusă poate fi responsabilă pentru un risc mai mic cu aproximativ 25% de spitalizare severă sau de deces în comparație cu Delta", se arată în studiu.