Ciocniri au avut loc miercuri, la Sofia, între poliţie şi manifestanţi care se opun restricţiilor împotriva COVID-19 care au încercat să intre în Parlament, relatează agenția Associated Press, citată de News.ro.

Protest impotriva masurilor sanitare in BulgariaFoto: Belish / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Numeroşi poliţişti au împiedicat manifestanţii să intre în sediul Parlamentului bulgar şi au arestat protestatari. Mai multe persoane, inclusiv membri ai forțelor de ordine, au fost rănite în aceste ciocniri. Forţele de ordine au reuşit să-i respingă pe manifestanţi şi au instalat un perimetru de securitate în jurul sediului Parlamentului.

Aceste violenţe au izbucnit la o manifestaţie împotriva purtării obligatorii a măştii de protecţie şi împotriva vacinării organizată de către Partidul Renaşterea care se opune vehement măsurilor împotriva COVID-19 adoptate de către Guvernul bulgar.

„Scopul manifestaţiei este ridicarea restricţiilor şi, în primul rând, a certificatului verde, neconstituţional”, a declarat înaintea manifestaţiei liderul Partidului Renașterea, Kostadin Kostadinov.

Formaţiunea, care a obţinut 13 dintre cele 240 de mandate în Parlamentul de la Sofia, este susţinută de către opozanţii restricţiilor anti-Covid.

Protest împotriva măsurilor sanitare, record de infecții în Bulgaria

Aproxmativ 1.000 de persoane care agitau steaguri bulgare şi cântau cântece patriotice au rămas în piaţa din faţa sediului Adunării Naţionale.

Ei ameninţă să rămână în piaţă până la soluţionarea revendicărilor lor: eliminarea purtării obligatorii a măşti de protecţie şi a certificatelor de vaccinare.

Bulgaria, care înregistrează un nou val al epidemiei, este cel mai puţin vaccinat stat dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Numai o treime din populaţia bulgară a fost vaccinată complet împotriva COVID-19.

Premierul bulgar Kiril Petkov, care se află în carantină acasă, în urma unui contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, a îndemnat la calm şi a invitat reprezentanţi ai protestatarilor vineri la Guvern pentru a discuta despre revendicările acestora.

Bulgaria a raportat miercuri 7.062 de noi infecții cu coronavirusul, un record pentru țara vecină de la izbucnirea pandemiei.