Autorităţile ştiinţifice franceze studiază posibilitatea unei a patra doze de vaccin anti-Covid pentru persoanele în vârstă, chiar dacă această problemă este deocamdată „prematură”, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din Franţa.

Pompieri francezi pregatind administrarea vaccinurilor anti-CovidFoto: Pascal Guyot / AFP / Profimedia Images

„Alte ţări europene se află oarecum în acelaşi stadiu asupra acestor chestiuni, în aşteptarea poziţiei autorităţilor ştiinţifice”, a subliniat ministerul francez într-o conferinţă de presă, relatează AFP și Agerpres.

Deschizător de drumuri în această problemă, Israelul a început pe 3 ianuarie inocularea unei a patra doze persoanelor de peste 60 de ani, în plină explozie a contaminărilor legate de varianta Omicron, una foarte contagioasă.

„A patra doză, ea este încă discuţie, este încă foarte prematur pentru a ne pronunţa asupra acestui subiect. Vom face după cum ne vor spune autorităţile ştiinţifice să facem”, a continuat ministerul, care va aştepta avizul Consiliului de Orientare a Strategiei de Vaccinare (COSV) şi al Înaltei Autorităţi Sanitare (HAS).

În Franţa, odată cu scăderea în timp a eficacităţii vaccinurilor împotriva infectării, posibilitatea unei doze de rapel (cel mai adesea a treia) este oferită din septembrie celor peste 65 de ani şi persoanelor care au comorbidităţi. Ulterior, ea a fost extinsă în mod progresiv pentru persoanele în vârstă de peste 18 ani.

În acest stadiu, minorii nu sunt vizaţi de a treia doză, exceptând adolescenţii cu vârste între 12 şi 17 ani care suferă de comorbidităţi. Înalta Autoritate Sanitară din Franţa analizează posibilitatea de a extinde doza de rapel pentru toţi minorii cu vârste între 12 şi 17 ani.