Numărul de reinfectări cu COVID-19 raportat în Spania în ultimele două săptămâni a depășit numărul total de reinfectări documentate în toată perioada pandemiei, potrivit ultimelor date ale cercetătorilor spanioli, scrie The Guardian. Potrivit cercetătorilor, situația a fost determinată de varianta Omicron a virusului.

Varianta OmicronFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Într-un interval de două săptămâni - de la sfârșitul lunii decembrie 2021 și începutul lunii ianuarie, în Spania au fost raportate 20.890 de reinfectări cu COVID-19, cea mai mare parte a cazurilor fiind forme ușoare, conform datelor Institutului de Sănătate Carlos III. Aceasta, în condițiile în care de la începutul pandemiei și până în 22 decembrie Spania a raportat 17.140 de cazuri de reinfectare cu COVID-19. Datele includ atât cazuri confirmate, cât și suspecte.

Efectul Omicron

Cercetătorii au atribuit numărul tot mai mare de reinfectări variantei Omicron, cu răspândire rapidă.

  • "Înainte de această variantă, reinfectările erau rare la nivel global. Omicron a schimbat această paradigmă”, a declarat imunologul Alfredo Corell, profesor la Universitatea din Valladolid.

Aceste date din Spania se adaugă cercetărilor anterioare care au legat varianta Omicron de o creștere a numărului de cazuri de reinfectare.

Un raport publicat la jumătatea lunii decembrie de către cercetătorii de la Imperial College din Londra a estimat că riscul de reinfectare în cazul Omicron este de 5,4 ori mai mare decât în cazul Delta.

Raportul, bazat pe pacienți care au fost testați pozitiv în Anglia la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, a adăugat un impuls la apelul oamenilor de știință de a include cazurile COVID-19 de reinfectare în bilanțurile din Marea Britanie.

În Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, cercetările preliminare au sugerat că varianta pare să reinfecteze oamenii cu o rată de trei ori mai mare decât tulpinile anterioare.

Aceste descoperiri din Marea Britanie și Africa de Sud au fost reluate de către Organizația Mondială a Sănătății la sfârșitul lunii decembrie: "Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au de trei până la cinci ori mai multe șanse de a fi reinfectate cu Omicron, în comparație cu Delta”.

Un studiu restrâns din Statele Unite a sugerat că cei care sunt reinfectați cu Omicron pot avea simptome mai puține și mai ușoare în comparație cu cazurile COVID-19 cu tulpinile anterioare ale virusului.