Date din Israel publicate joi susțin informațiile din ce în ce mai numeroase la nivel mondial potrivit cărora Omicron provoacă o formă de boală mai ușoară decât variantele anterioare ale coronavirusului, chiar dacă această țară s-a confruntat cu un număr record de infecții zilnice, transmite Reuters.

Varianta OmicronFoto: Dreamstime

Numărul total de spitalizări de miercuri a fost 363 de pacienți, după ce Ministerul Sănătății a raportat peste 16.000 de cazuri noi (un nivel record în Israel de la începutul pandemiei), iar numărul pacienților în stare gravă a crescut cu 34 în 24 de ore.

În perioada de vârf a valului Delta din Israel, bilanțul zilnic record a fost de peste 11.000 de contagieri, cu o creștere zilnică a numărului celor care se îmbolnăvesc grav de aproximativ 100 și cu 1.300 de persoane spitalizate.

"Datele noastre inițiale, care nu sunt încă pe deplin exacte, indică șapte-opt persoane spitalizate la 1.000 de persoane infectate, dintre care două se îmbolnăvesc grav sau mai rău de atât", a declarat Sharon Alroy-Preis, șefa ministerului sănătății publice.

"Aceasta este o schimbare semnificativă față de Delta, unde s-au înregistrat mult mai mulți - cel puțin 10 bolnavi grav la fiecare 1.000 de infectați", a mai spus ea.

Israelul, ce are o populație de 9,2 milioane de locuitori, a administrat până acum 16,8 milioane de doze de vaccin. Recent, autoritățile din această țară au aprobat administrarea dozei a patra persoanelor peste 60 de ani sau imunocompromise.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat marți că apar tot mai multe dovezi că Omicron afectează tractul respirator superior, provocând simptome mai ușoare decât variantele anterioare și ducând la o "decuplare" în unele locuri între numărul mare de cazuri și ratele scăzute de deces.