Autoritățile sanitare franceze au restrâns miercuri în mod semnificativ gama de tratamente anti-Covid cu anticorpi sintetici, observând că unele nu s-au dovedit a fi suficient de eficiente împotriva noii variante Omicron, scrie AFP.

Cercetare anticorpiFoto: Ole Spata / AFP / Profimedia

Pentru a trata un Covid deja declarat, niciunul dintre cele trei tratamente disponibile până acum nu este eficient dacă infecția se datorează variantei Omicron, a spus Agenția Medicamentului (ANSM) într-un comunicat de presă. Doar unul, AstraZeneca Evusheld, poate fi utilizat pentru a preveni infectarea cu această variantă.

Până de curând, în Franța erau autorizate trei tratamente cu anticorpi împotriva Covid: Ronapreve de la Roche, combinația bamlanivimab / etesivimab de la Eli Lilly și, mai nou, Evusheld.

Aceste tratamente sunt administrate puțin deoarece sunt greu de administrat și necesită o injecție intravenoasă. Acestea se adresează unor categorii specifice de pacienți.

Pe de o parte, acestea sunt persoane care suferă deja de forme severe, pentru a preveni degenerarea acestora.

Pe de altă parte, aceștia sunt oameni la care vaccinarea funcționează prost din cauza că sistemul lor imunitar este slăbit: oameni care u suferit un transplant, bolnavi de dializă, care suferă de anumite tipuri de cancer sau urmând anumite tratamente. Scopul este de a oferi acestor așa-ziși „imunocompromiși” o altă formă de prevenire decât vaccinul.

Dar varianta Omicron, care s-a extins rapid de la sfârșitul anului 2021, este rezistentă la mai multe dintre aceste tratamente. Acesta este mai ales cazul Ronapreve.

Totuși, continuă să o autorizeze tratamentele de acest tip împotriva formelor severe legate de varianta Delta, predecesorul variantei Omicron.