Anunțul a fost făcut marți de premierul Naftali Bennett, care a citat rezultatele preliminare ale unui studiu. „La o săptămână după a patra doză, știm cu un grad ridicat de certitudine că a patra doză este sigură”, a spus el la Sheba Medical Center, citat de Reuters.

Vaccinare anti-Covid in IsraelFoto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images

Vorbind la spitalul unde se administrează al doilea booster într-un studiu printre personal în contextul numeroaselor infectări cu Omicron din țară, premierul le-a mai spus reporterilor: „A doua știre: știm că, la o săptămână după administrarea dozei a patra, vedem o creștere de cinci ori a numărului anticorpilor la persoana vaccinată.”

Lansat pe 27 decembrie, testul Sheba a administrat a patra doză de vaccin Pfizer BioNTech la 150 de mebri ai personalului medical ale căror niveluri de anticorpi scăzuseră semnificativ la cinci luni după ce primiseră a treia doză.

Un alt grup va primi în acestă săptămână a patra doză din vaccinul Moderna.

Efectele secundare moderate raportate până acum de unii dintre participanți nu au diferit de cele de după a treia doză, a informat spitalul.

În Israel, infectările zilnice au crescut de 10 ori luna trecută. Și cazurile grave au crescut, dar într-un ritm mult mai mic, conform datelor de la Ministerul Sănătății.

În jur de 60% din populația de 9,4 milioane din Israel este vaccinată complet. Unele cercetări au indicat că, chiar dacă Omicron ocolește anticorpii, un segment-cheie din a doua linie de apărare a sistemului imunitar – celulele T – sunt încă foarte eficace în recunoașterea și atacarea variantei, împiedicând cele mai multe infectări să evolueze la faze critice.