Mai multe cazuri de „flurona”, adică infectarea simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2, au fost descoperite pentru prima dată și în Spania, anunță agenția EFE, citată de Agerpres.

Testare PCR coronavirusFoto: Dreamstime.com

Autoritățile au declarat că aceste cazuri, identificate în regiunea Catalonia, sunt puține și nu prezintă o evoluţie mai severă decât infectarea doar cu coronavirus.

Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă poate surveni coexistenţa a doi patogeni într-un organism, explică un medic spaniol, Gemma Craywinckel, precizând că deocamdată nu s-a observat ca aceste cazuri să fie mai grave decât COVID-19 singur.

Preocupantă este în schimb posibilitatea saturării sistemului sanitar de înmulţirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o creştere constantă a internărilor, inclusiv la ATI, şi a deceselor, mai spune Gemma Craywinckel.

Spania trece în prezent prin al şaselea val de COVID-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului, înregistrând pe o perioadă de 14 zile (actualizată ultima dată joi) o rată de incidenţă de 1.775 de infectări la o sută de mii de locuitori.

Capacitatea la ATI este ocupată în proporţie de 19% pe ansamblul Spaniei şi de peste 37% în regiunea Catalonia.

Primele cazuri de „flurona” au fost raportate zilele trecute de Israel. Prima dublă infecţie a fost descoperită la o femeie care abia născuse la Centrul Medical Rabin din Petach Tikva.