Regulile de izolare a persoanelor pozitive la Covid-19 și a contacților lor vor fi relaxate în Franța începând de luni pentru cei care au o schemă completă de vaccinare, pentru a prezerva viața socio-economică a țării, a anunțat guvernul, potrivit AFP.

Certificat sanitar FrantaFoto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images

Persoanele pozitive, dar complet vaccinate, vor trebui să se izoleze timp de șapte zile, indiferent de variantă, izolare care poate fi ridicată după cinci zile în cazul unui test antigen sau PCR negativ.

În plus, nu va mai exista o carantină pentru contacții complet vaccinați.

Totuși, acestea vor trebui să respecte cu strictețe măsurile de protecție a celorlalți și "să se supună unor teste regulate", a explicat ministrul Sănătății, Olivier Véran, într-un interviu.

Până în prezent, în Franța, persoanele pozitive trebuiau să se izoleze timp de zece zile, iar contacții cu o persoană infectată cu varianta Omicron trebuiau să se izoleze timp de cel puțin șapte zile.

De asemenea, durata izolării putea fi de până la 17 zile, indiferent de variantă, pentru cei care împart locuința cu o persoană pozitivă.

Această modificare a regulilor răspunde necesității de a "ține cont de evoluția extrem de rapidă a răspândirii variantei Omicron în Franța" și ar trebui să permită "un echilibru între beneficii și riscuri care vizează să asigure controlul contaminării, menținând în același timp viața socio-economică", a explicat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

În plus, "primele date virologice disponibile" arată "o perioadă de incubație mai rapidă pentru varianta Omicron decât pentru variantele anterioare, ceea ce susține o posibilă reducere a duratei de izolare".

La rândul lor, persoanele depistate pozitiv și care nu au un program complet de vaccinare vor trebui să se izoleze timp de zece zile, cu o posibilă ieșire după șapte zile în aceleași condiții. Carantina de șapte zile este menținută și pentru cazurile de contact care nu au un program complet de vaccinare, care vor trebui să fie testate negativ la sfârșitul acestei perioade pentru a ieși din izolare.