Milionul de noi cazuri într-o zi a fost atins săptămâna trecută, determinând unele regiuni, precum Québec din Canada, să impună măsuri noi. Le Figaro a făcut bilanţul ultimelor informaţii legate de Covid-19, potrivit News.ro.

Coronavirus FrantaFoto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

Cu o explozie a numărului de contaminări în lume, pragul simbolic de un milion de noi cazuri zilnic a fost atins pentru prima dată în săptămâna 23-29 decembrie, potrivit unui bilanţ al AFP.

Mai mult de 7,3 milioane de noi cazuri au fost depistate în aceste ultime şapte zile, adică o medie de 1.045.000 pe zi.

Québecul a anunţat joi revenirea la starea de urgenţă de la ora 22.00 la 5.00 dimineaţa în întreaga provincie francofonă de la Revelion, în momentul în care un număr infecţii record cauzate de răspândirea fulminantă a variantei Omicron au fost înregistrate în Canada.

Africa de Sud: fără prag de decese

Africa de Sud, unde a fost depistată luna trecută noua variantă Covid-19, a anunţat joi că a depăşit vârful valului Omicron fără creşteri importante de decese. Autorităţile au anunţat o reducere a restricţiilor legate de Covid, între care ridicarea carantinei nocturne.

Johnson & Johnson, eficient 85% în Africa de Sud

Vaccinul cu o doză şi rapelul de la laboratorul american Johnson & Johnson (J&J) rămâne eficient 85% contra cazurilor grave de infecţie în Africa de Sud, unde varianta Omicron este ultradominantă, potrivit unui studiu realizat de Consiliul sud-african de cercetare medicală.

Prima livrare de medicamente anticoronavirus în Israel

Pionier în privinţa vaccinării contra Covid, Israelul a primit prima livrare de medicamente anticoronavirus de la compania americană Pfizer, care vor permite Statului evreu să întărească lupta contra propagării variantei Omicron. De altfel, directorul Ministerului Sănătăţii, Nachman Ash, a autorizat joi administrarea unei a patra doze de vaccin pentru unele persoane imunodeprimate.

Autorităţile americane recomandă evitarea crozierelor

Autorităţile sanitare americane au recomandat evitarea de croaziere, inclusiv pentru persoanele vaccinate, din cauza creşterii numărului de cazuri la bordul vaselor de la sosirea Omicron.

Franţa a ridicat restricţiile impuse Marii Britanii

După două zile de confuzie, Parisul a ridicat provizoriu restricţiile impuse britanicilor în tranzit către alte ţări europene de a traversa Franţa pe şosea, instrucţiuni care i-au luat prin surprindere pe călători şi chiar guvernul britanic.

Portugalia a redus durata carantinei

Autorităţile sanitare portugheze au decis să reducă de la zece la şapte zile perioada de izolare impusă persoanelor infectate de coronavirus care nu prezintă simptome, precum şi cazurilor contact.

Rusia: 87.000 de morţi în noiembrie

Rusia a înregistrat 87.527 de decese legate de Covid-19 în noiembrie, a anunţat joi Agenţia Naţională de Statistică, record lunar care duce bilanţul la peste 600.000 de decese. Cifre mult mai mari decât cele ale guvernului (307.948 decese).

Papa Francisc şi-a anulat vizita la ieslea din Piaţa Sfântul Petru

Papa Francisc şi-a anulat tradiţionala vizită de Noul An la ieslea amenajată în Piaţa Sfântul Petru din cauza riscului de contaminare cu Covid-19.

Mai mult de 5,4 milioane de decese

Pandemia a făcut cel puţin 5.421.160 de decese în lume din decembrie 2019, potrivit unui bilanţ al AFP din surse oficiale, joi, la miezul zilei.

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară, cu 824.277 de decese, urmată de Brazilia (618.984), India (480.860) şi Rusia (307.948).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează, luând în calcul excesul de mortalitate legat direct şi indirect de Covid-19, că bilanţul pandemiei ar putea fi de doua până la trei ori mai ridicat decât recenzarea oficială.