Israelul va administra a doua doză de rapel - a patra de vaccin împotriva coronavirusului - pacienţilor cu sistemul imunitar slăbit, a anunţat joi Nachman Ash, director general în ministerul sănătăţii, citat de Reuters și Agerpres.

Vaccinare cu Pfizer in IsraelFoto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

Printre altele, imunitatea poate fi compromisă de tratamentele pentru cancer sau transplantul de organe, precum şi de unele boli cronice.

Un spital israelian a administrat luni a patra doză de vaccin unui grup pentru testare, format din lucrători din domeniul sanitar. Cercetătorii au afirmat că este primul studiu important privind eficienţa celui de-al doilea rapel în combaterea versiunii Omicron a coronavirusului.

Rezultatele nu vor fi însă disponibile decât peste două săptămâni. Unii experţi susţin că nu există suficiente date ştiinţifice care să justifice prelungirea schemelor de vaccinare. O comisie a ministerului sănătăţii a recomandat săptămâna trecută să li se ofere a patra doză de vaccin Pfizer lucrătorilor medicali, celor în vârstă de peste 60 de ani sau cu sistem imunitar deficitar.

Ash, căruia îi revine decizia pentru lansarea unei noi campanii de rapel, nu a acţionat imediat. Joi, el a declarat într-o conferinţă de presă că a patra doză va fi administrată deocamdată numai celor imunocompromişi şi că va studia în continuare extinderea eligibilităţii pentru al doilea rapel.

„Având în vedere golurile în cunoştinţe la nivel mondial în situaţia actuală, acţionăm cu precauţie şi responsabilitate”, a spus el.