O doză de rapel de Johnson & Johnson aduce eficacitatea acestui vaccin la 85% în prevenirea cazurilor severe de Covid-19 împotriva Omicron, potrivit unui studiu realizat în Africa de Sud, unde această variantă este ultra-dominantă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor crește după injectarea dozei de rapel”, ajungând la 85% la una-două luni după această a doua injecție, potrivit studiului publicat joi pe site-ul de prepublicare medRxiv.

Studiul, care nu a fost încă evaluat, a fost realizat de Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC) pe lucrătorii din domeniul sănătății în perioada 15 noiembrie - 20 decembrie.

Aproape jumătate de milion de îngrijitori din Africa de Sud primiseră anterior o doză de vaccin J&J în studiile clinice, apoi unii dintre ei au primit ulterior o doză de rapel, între șase și nouă luni mai târziu.

Eficacitatea rapelului împotriva Omicron a fost determinată prin compararea unui grup de 69.000 de îngrijitori care au primit rapelul, cu persoane nevaccinate, în cele nouă provincii ale țării.

Protecția împotriva spitalizării a crescut în timp, de la 63% între zero și 13 zile după injectarea rapelului, la 85% după una-două luni mai târziu.

„Aceste date sunt importante având în vedere dependența tot mai mare (de acest vaccin) în Africa”, au scris autorii studiului.

„Eficacitatea vaccinului anti-Covid de la Johnson & Johnson rămâne puternică și stabilă în timp, inclusiv împotriva variantelor circulante precum Omicron și Delta”, a spus laboratorul american într-un comunicat de presă.

La începutul lunii decembrie, un alt studiu sud-african a arătat că vaccinul de la laboratorul american Pfizer a oferit o protecție de 70% împotriva cazurilor severe de boală asociată cu Omicron - dar cu două doze. Rezultatele eficacității Pfizer cu trei doze nu au fost încă publicate.

Comparație cu Pfizer

Johnson & Johnson a anunțat și rezultatele unui al doilea studiu, care a implicat câteva zeci de persoane vaccinate prima dată cu Pfizer, pentru a compara efectul unui rapel Johnson & Johnson asupra acestora în comparație cu o a treia doză de Pfizer.

La două săptămâni după a treia injecție, rapelul Pfizer a produs mai mulți anticorpi neutralizanți împotriva Omicron decât rapelul lui J&J. Dar patru săptămâni mai târziu, anticorpii booster de la Pfizer au scăzut la doar o creștere de 17 ori, în timp ce cei de la J&J au continuat să crească, până la de 41 de ori.

Rapelul Johnson & Johnson a crescut, de asemenea, numărul de celule T - celule cruciale în apărarea organismului împotriva virusului - mai mult decât cea a lui Pfizer.

Aceste rezultate combinate sunt o veste bună pentru J&J, care a suferit o lovitură gravă la adresa imaginii sale la începutul lunii decembrie, când Statele Unite au recomandat să acorde prioritate vaccinurilor Pfizer și Moderna față de cele ale Johnson & Johnson.

Această decizie a SUA s-a bazat pe riscul crescut de tromboză (formarea de cheaguri de sânge) după vaccinarea cu Johnson & Johnson, care a provocat mai multe decese.

Autoritățile sanitare au subliniat însă că, în cazul în care nu era disponibil niciun alt vaccin, vaccinul „J&J” a prezentat întotdeauna mai multe beneficii în fața Covid-19 decât riscuri.

Mutaţiile variantei Omicron a coronavirusului o ajută să treacă de anticorpi, prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiilor, însă nu şi de a doua linie, reprezentată de celulele T. Acestea sunt foarte eficiente în recunoaşterea şi atacarea Omicron, prevenind astfel ca majoritatea infecţiilor să evolueze spre o boală gravă, arată un nou studiu, citat de Reuters.