„Pe picior de război” în fața creșterii numărului de cazuri Omicron, spitalele britanice sunt ocupate cu înființarea a mii de paturi temporare, fără să știe încă care va fi amploarea valului în secțiile de terapie intensivă, potrivit AFP.

Coronavirus LondraFoto: VV Shots / Alamy / Profimedia Images

Regatul Unit, care deplânge deja peste 148.000 de decese din cauza pandemiei, înregistrează zilnic cifre foarte mari de contaminare cu Covid-19 (mai mult de 183.000 în 24 de ore miercuri).

Chiar dacă autoritățile subliniază pentru moment că varianta Omicron pare să provoace forme mai puțin severe decât Delta, numărul pacienților internați cu Covid-19 în Anglia a depășit miercuri 10.000 pentru prima dată de la începutul lunii martie.

Pentru a fi pregătit pentru „cel mai rău scenariu”, serviciul național de sănătate, NHS, a anunțat joi construirea unor structuri temporare care să găzduiască fiecare o sută de pacienți în opt spitale engleze, care ar trebui să fie operaționale începând cu această săptămână.

De asemenea, spitalelor li s-a cerut să identifice „spații precum săli de sport sau centre de educație care pot fi transformate pentru a găzdui pacienți” în vederea creării a până la 4.000 de paturi.

La Spitalul Saint George din districtul Tooting, sudul Londrei, muncitorii erau ocupați joi să monteze o structură metalică în fața clădirii din cărămidă, a descoperit un fotograf AFP.

„NHS se află acum pe picior de război”, a asigurat directorul medical al serviciului de sănătate, Stephen Powis, în timp ce a spus „să sperăm” că aceste structuri să nu fie folosite până la urmă.

„Nu știm încă exact câte persoane care au contractat virusul vor avea nevoie de tratament în spital, dar având în vedere numărul de infecții, trebuie să fim pregătiți să știm să acționăm”, a explicat el.

În timpul primului val, NHS înființase spitale de campanie uriașe în centrele de conferințe sau stadioane, dar aceste structuri fuseseră puțin utilizate, în special din cauza lipsei de personal specializat.

De data aceasta, alege structuri mai mici în imediata apropiere a spitalelor.

rrrrrrrrrTrenuri anulate rrrr

Spre deosebire de autoritățile din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, guvernul lui Boris Johnson a decis să amâne și să nu mai impună restricții până la Anul Nou în Anglia.

Lăsând pub-urile și cluburile de noapte deschise și pur și simplu făcând apel la prudență în perioada sărbătorilor, el a accelerat campania de rapel de vaccin, o a treia doză fiind administrată la 57,5% dintre cei peste 12 ani.

Confruntat cu opoziția unei părți a majorității sale față de o întoarcere la restricții mai dure, Johnson se bazează în special pe studii care indică un risc mai mic de spitalizări cu Omicron decât cu varianta Delta.

O parte din internările măsurate în creșterea recentă se explică și prin numărul de pacienți care au sosit din alte motive decât Covid-19, dar au fost testați pozitiv. Aceste cazuri sunt în creștere, având în vedere numărul mare de infectați (mai mult de una din 20 de persoane săptămâna trecută la Londra).

Dar oamenii de știință se tem de un val major în spitale, în ciuda tuturor, din cauza numărului mare de contaminări. Iar situația se deteriorează în ultimele zile, mai ales la Londra, chiar dacă suntem departe de vârfurile iernii trecute (aproape 40.000 de pacienți în spital).

Dincolo de situația spitalelor, nivelul spectaculos de circulație a virusului perturbă funcționarea țării.

Southern Rail Transport Company și-a anulat toate trenurile din Gara Victoria din Londra până pe 10 ianuarie.

Pompierii și ambulanțele evocă dificultăți în prestarea serviciilor.

Același lucru este valabil și pentru NHS însuși, ridicând îndoieli cu privire la funcționarea paturilor temporare deschise.

„Asistentele au deja dificultăți în îngrijirea pacienților aflați deja în spital”, a spus Pat Cullen, secretar general al Colegiului Regal de Nursing. „Nu am idee cum vom angaja personal pentru aceste noi structuri”.