Justiția belgiană a suspendat marți închiderea teatrelor și sălilor de spectacole, măsură anunțată săptămâna trecută în Belgia de premierul Alexander De Croo pentru a stopa răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, relatează AFP și Reuters.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

Consiliul de Stat a suspendat ordinul de închidere de închidere a sălilor de spectacole care a intrat în vigoare de duminică declarând că este „disproporționat”.

Într-o hotărâre publicată marți, a spus că, chiar dacă varianta Omicron necesită restricții suplimentare, guvernul trebuie să arate de ce este necesară o anumită măsură din motive de sănătate publică. Decizia Curții nu este definitivă.

Autoritățile nu au demonstrat „cum teatrele din sectorul cultural sunt locuri deosebit de periculoase pentru sănătatea și viața oamenilor în așa măsură încât favorizează răspândirea coronavirusului, până la punctul în care este necesară „ordonarea închiderii”, a spus Consiliul Stat, cea mai înaltă instanță administrativă belgiană.

Guvernul și șefii regionali ai premierului belgian Alexander De Croo au decis miercurea trecută să închidă cinematografele și teatrele, iar jocurile sportive să se desfășoare în spatele ușilor închise, permițând în același timp barurilor, restaurantelor, sălilor de sport și altor locuri de sport în interior să rămână deschise și să continue ca înainte.

Belgia, care găzduiește instituțiile Uniunii Europene și sediul NATO, a înregistrat o scădere continuă a infecțiilor cu COVID-19 de la un vârf atins la sfârșitul lunii noiembrie, dar cazurile de Omicron sunt în creștere rapidă și acum reprezintă peste jumătate din toate cazurile de COVID-19.

Citește și:Premierul Belgiei ia în considerare introducerea vaccinării obligatorii anti-COVID-19