Finlanda interzice intrarea pe teritoriul său a călătorilor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, chiar dacă aceștia prezintă un test negativ pentru coronavirus, potrivit unui anunț făcut marți de guvernul de la Helsinki și citat de Barrons.

Helsinki, FinlandaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Numai călători străini care prezintă un test negativ şi dovada vaccinării complete sau a vindecării de COVID-19 pot intra în Finlanda, a anunţat, în urma unei reuniuni a Guvernului, Ministerul de Interne.

Un purtător de cuvânt al grănicerilor a confirmat pentru AFP că strănii nevaccinaţi urmează să fie respinşi, mai puţin dacă au vârsta sub 16 ani sau se află pe o listă cu excepții - rezidenţi în Finlanda, muncitori esenţiali, diplomaţi.

„Indiferent de țara de origine a călătorului străin, toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare şi un test negativ de mai puţin de 48 de ore”, a declarat pentru AFP un reprezentant al grănicerilor finlandezi, Tomi Kivenjuuri.

Întrebat dacă străinilor nevaccinaţi care nu beneficiază de excepţii prevăzute de Guvern li se refuza intrarea în Finlanda, el a răspuns ”da”.

Cetăţenii Uniunii Europene (UE) sunt vizaţi, de asemenea, de această măsură, care a intrat în vigoare la ora 14.00 GMT (16.00, ora României).

Personalul din sănătate şi transporturi, cei cu motive familiale urgente sau persoanele care necesită o preluare în grijă umanitară se află de asemenea pe lista cu excepţii, precum şi unii locuitori din zona de frontieră din comune din Suedia şi Norvegia.

Finlanda a anunţat săptămâna trecută că urmează să ceară, începând de la 28 decembre, un test negativ pentru coronavirus tuturor călătorilor, inclusiv cetăţenilor UE vaccinaţi, cu scopul de a opri o creştere a numărului de noi cazuri de COVID-19 în contextul răspândirii noii variante Omicron.

Suedia a anunțat o măsură similară miercurea trecută.