Mai multe oraşe din Ungaria, precum Debrecen, Miskolc sau Szeged, au decis să-şi anuleze petrecerile cu participarea a mii de oameni pe străzi în noaptea de Anul Nou pentru a stopa răspândirea coronavirusului, a informat marţi postul de radio RTL Klub, citat de EFE și Agerpres.

Foc de artificii in BudapestaFoto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Deciziile au fost adoptate la nivel municipal, în condiţiile în care guvernul ungar nu a introdus până acum restricţii pentru festivităţile de sfârşit de an.

Între marile oraşe ale ţării excepţia o face capitala Budapesta, a cărei primărie nu numai că nu a anunţat noi restricţii, ba chiar permite deschiderea, până la 1 ianuarie, la miezul nopţii, a tradiţionalului târg de Crăciun care, situat în piaţa centrală Vorosmarty, este foarte frecventat de turişti.

Totuşi, pentru a intra în acest loc, precum şi pentru a avea acces la evenimente cu 500 sau mai multe persoane, este obligatoriu ca participanţii să prezinte un certificat de vaccinare.

În schimb, primăriile din alte mari oraşe ungare au cerut populaţiei să petreacă Revelionul în familie sau în grupuri mici. Cel de-al patrulea oraş din Ungaria, Pecs, a decis că va organiza doar tradiţionalele focuri de artificii.

Situația epidemiologică din Ungaria

Cu toate că varianta Omicron a coronavirusului, mai contagioasă, este prezentă în Ungaria, situaţia epidemiologică în ţară s-a îmbunătăţit în mod evident în ultimele săptămâni, notează EFE.

Potrivit autorităţilor sanitare, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.370 de noi cazuri de coronavirus şi 151 de decese asociate bolii, cu 30 de puncte procentuale mai puţin decât media zilnică înregistrată săptămâna trecută, aminteşte agenţia de presă spaniolă.

Circa 62% din cei 9,7 de milioane de locuitori ai Ungariei s-au vaccinat cu schema completă anticoronavirus, iar 32% au primit deja şi cea de-a treia doză.