Președintele american Joe Biden le-a cerut luni americanilor să nu cedeze „panicii” în fața creșterii abrupte a contaminării zilnice cu Covid-19 din cauza variantei Omicron, care se apropie de un record datând din ianuarie, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Omicron este o sursă de îngrijorare, dar nu ar trebui să fie o sursă de panică”, a spus el de la Casa Albă la începutul unei videoconferințe cu aproximativ 20 de guvernatori și consilieri sanitari.

Răspândirea variantei extrem de contagioase, identificată în Africa de Sud în noiembrie, nu va avea același impact ca primul val de Covid-19 de acum un an sau ca varianta Delta din acest an, a estimat președintele, datorită campaniei masive de vaccinare și testare.

„Pentru că au fost atât de multe vaccinări și a treia doză, nu vedem că spitalizările cresc la fel de mult”, a spus Joe Biden, când 72% din populație SUA a primit cel puțin un vaccin.

Acesta a recunoscut însă că unele spitale din ţară au fost „copleşite, din punct de vedere al echipamentului şi al personalului”, de o creştere a internărilor, în mare parte persoane nevaccinate care sunt încă numeroase.

El a recunoscut, de asemenea, problemele cauzate de deficitul de teste în fața goanei americanilor care doreau să petreacă sezonul sărbătorilor alături de familii.

„Văzând că a fost atât de greu pentru unii să facă un test weekendul trecut, arată că mai avem ceva de lucru”, a recunoscut el, invocând creșterea numărului de site-uri web, testarea și viitoarea distribuție guvernamentală a 500 de milioane de truse.

"Acest lucru clar nu este suficient. Dacă am fi știut, am fi făcut-o mai din timp, mai mult, mai repede", a adăugat Biden.

Potrivit datelor compilate luni de The New York Times, țara a înregistrat 214.499 de cazuri noi cu o zi înainte, un salt de 83% pe o medie de 14 zile, și se apropie de recordul zilnic de 251.232 de cazuri pozitive atins în ianuarie 2021.

Numărul mediu zilnic de decese a crescut, de asemenea, ușor peste 14 zile (+ 3%), cu 1.328 de morți în cea mai îndoliată țară din lume (mai mult de 800.000 de morți).

Mai multe state precum Delaware, Hawaii, Massachusetts, New Jersey și New York, precum și teritoriul Puerto Rico, au cunoscut o creștere fără precedent pe o perioadă de șapte zile, adaugă cotidianul.

La New York, unde autoritățile au constatat o creștere a numărului de copii internați în legătură cu Covid-19, obligația de vaccinare pentru angajații companiilor și întreprinderilor private din oraș a intrat în vigoare luni dimineață.

„Aceasta este ceea ce trebuie să facem peste tot”, a spus primarul în exercițiu Bill de Blasio la MSNBC, pentru a „lăsa Covid-ul în urmă” în 2022.

Întrebat despre radioul public NPR, Anthony Fauci, principalul consilier al Casei Albe în lupta împotriva pandemiei, a sperat că creșterea amețitoare a cazurilor pozitive va atinge vârful înainte de a scădea din nou, ca în Africa de Sud.

Acest lucru „se poate datora saturației, adică varianta a atins toate țintele vulnerabile”, precum persoanele nevaccinate, a spus el.

Varianta Omicron, care este mai contagioasă decât Delta, pare a fi mai puțin periculoasă pentru persoanele care au primit cel puțin două doze de vaccin, a adăugat Anthony Fauci.