Premierul francez Jean Castex a anunțat luni că distanța dintre doua a doză de vaccina anti-Covid și doza a treia va fi micșorată de la 4 la 3 luni de zile, consumul de mâncare și băutură va fi interzis în mijoacele de transport în comun, în cinematografe și teatre, dar nu va impune lockdown de Revelion, în ciuda numărului mare de noi cazuri zilnice înregistrate, relatează Reuters și Le Figaro.

Coronavirus FrantaFoto: Profimedia Images

Castex a spus că de luni pentru trei săptămâni, toate adunările publice în spații închise vor fi limitate la 2.000 de persoane, iar pentru evenimentele din spațiile exterioare vor fi limitate la 5.000 de persone.

Comsumul de băuturi și mâncare va fi interzis în mijloacele de transport în comun, teatre și cinematografe, iar munca de acasă va fi obligatorie pentru cel puțin trei zile pe săptăână acolo unde este posibil.

În locurile în care acum se aplică permisul sanitar, va fi necesar, din 15 ianuarie, dacă se votează proiectul de lege privind pașaportul de vaccinare, să se dovedească vaccinarea pentru a putea intra, a anunțat Jean Castex. Acest proiect de lege a fost deja adoptat de Consiliul de Miniștri. Dacă Parlamentul își dă aprobarea, prezentarea unui test nu va mai fi suficientă.

Legea prevede, de asemenea, sancțiuni mai dure împotriva permiselor false. „Este un act de punere în pericol al celorlalți, nu este admisibil”, avertizează Jean Castex.

Francezii ar trebui să se aștepte să fie nevoiți să poarte din nou masca în aer liber în unele orașe.

Noile măsuri vin în contextul în care sâmbătă Franța a raportat pentru prima dată peste 100.000 de noi infectări zilnice, un record absolut de la debutul pandemiei.