​Vaccinurile antiCOVID-19 pe baza tehnologiei ARNm nu afectează fertilitatea sau funcția ovariană, potrivit unui nou studiu israelian publicat în revista Human Reproduction și citat de Jerusalem Post.

Vaccinare cu Pfizer in IsraelFoto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

„Vaccinul nu a afectat, cu siguranță, activitatea ovariană”, a declarat Jaron Rabinovici specialist în fertilitate la Centrul Medical Sheba. „Acest studiu ne oferă pentru prima dată dovezi despre lipsa efectelor negative ale vaccinurilor asupra funcției ovariene a fertilității”, a adăugat el.

Mai exact, studiul a fost realizat la Sheba în colaborare cu Școala de Medicină Sackler a Universității din Tel Aviv.

Cercetătorii au recrutat în studiu 200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, testând nivelul hormonului lor anti-Mullerian (AMH) care este un indicator fiabil pentru sănătatea ovariană și fertilitatea generală a unei femei.

Femeile au fost testate înainte de a primi prima doză de vaccin Pfizer și apoi la trei luni mai târziu, după ce au primit a doua doză. De asemenea, li s-a cerut să completeze chestionare despre ciclurile lor menstruale și posibilele efecte secundare.

129 de femei au rămas în studiu până la final. Unele au rămas însărcinate sau s-au infectat cu coronavirus. Nivelul AMH la toate femeile care au făcut parte din cohorta finală a rămas neschimbat.

„Una dintre preocupările apărute de la introducerea vaccinului cu ARNm a fost că ar putea afecta funcționarea ovarelor femeii și ar putea duce la infertilitate viitoare”, a spus Rabinovici. „Acest studiu revoluționar arată că vaccinul nu afectează nivelul de fertilitate al unei femei”, a adăugat el.

Autorii studiului nu au găsit, de asemenea, nicio asociere între nivelurile de anticorpi după vaccin și nivelurile de AMH.

„Concluzionăm că vaccinările ARNm nu sunt asociate cu o scădere a rezervei ovariene la trei luni”, au scris autorii.

Rabinovici, care e specialist în fertilitate, a precizat că multe dintre femeile pe care le vede au fost vaccinate antiCOVID-19 în ultimul an și au reușit să rămână însărcinate.