Varianta omicron a noului coroanvirus a devenit dominată în Portugalia, care a înregistrat în Ajunul Crăciunului un nou ”record” de cazuri de covid-19 din ianuarie încoace, a anunţat Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS), relatează AFP.

Varianta Omicron a coronavirusuluiFoto: Freepik

”Varianta omicron este deja dominantă în Portugalia”, iar numărul cazurilor era ”estimat la 61,5% la 22 decembrie”, anunţă într-un comunicat DGS, care precizează că mortalitatea şi spitalizările la terapie intensivă rămân ”stabile”.

Portugalia a înregistrat vineri, în Ajunul Crăciunului, 11 morţi şi 12.943 de cazuri în 24 de ore, un ”record” de la 29 ianuarie.

Ea a fost afectată la începutul anului de un val violent de contagiune, care i-a copleşit serviciile spitaliceşti.

În lupta împotriva acestei creşteri a contaminărilor, Portugalia a adoptat o serie de măsuri noi - inclusiv munca la distanţă obligatorie, prezentarea unui test pentru a asista la un spectacol sau la un eveniment sportiv şi închiderea barurilor şi discotecilor.

Guvernul a restabilit la începutul lui decembrie mai multe măsuri de control sanitar, cu scopul de a lărgi purtea măştii de protecţie, certificatul de vaccinare şi testele de depsitare.

În vederea reducerii contactelor la adunări prevăzute de sărbătorile de la sfârşitul anului, Executivul socialist a anunţat la 25 noiembrie o prelunghire a vacanţei şcolare şi obligativitatea muncii la distanţă în prima săptămână a lui ianuarie.

Portugalia - una dintre ţările cu cele mai mari nveluri ale vaccinării din lume - le cere călătorilor care intră pe teritoriul portughez, în afara unui test negativ, inclusiv celor vaccinaţi împotriva covid-19. (Sursa: News.ro)