Creșterea numărului de infecții cu COVID-19 în orașul chinez Xian a determinat închiderea în case a celor 13 milioane de locuitori, cu porțiuni de autostradă sinistru de goale joi, în timp ce mulți oameni stăteau la coadă în frig pentru a li se recolta probe din nas la locurile de testare, transmite Reuters.

Paznici pentru carantina din Xian (China)Foto: STR / AFP / Profimedia

Bilanțul zilnic de infecții simptomatice cu transmitere locală din orașul din nord-vestul țării, renumit pentru războinicii săi de teracotă îngropați împreună cu primul împărat al Chinei, a crescut timp de șase zile consecutive începând cu 17 decembrie.

Numărul de cazuri locale a ajuns la un total de peste 200 în perioada 9-22 decembrie, mult mai mic însă decât multe focare din afara Chinei.

De precizat că în Xian, capitala provinciei Shaanxi din nord-vestul țării, nu a fost descoperită încă nicio infecție Omicron.

Dar, în concordanță cu poziția Beijingului, conform căreia nu se poate permite răspândirea niciunui focar, Xian a îngreunat plecarea locuitorilor săi din oraș.

Cei care doresc să plece trebuie să facă un test negativ înainte și să obțină o autorizație de la angajatori sau de la autoritățile locale.

Orașul a suspendat circulația autobuzelor pe distanțe lungi și a interzis călătoriile în afara orașului cu taxiurile și mașinile închiriate pe platformele de ride-hailing, postând polițiști la ieșirile de pe autostradă pentru a descuraja călătoriile pe care autoritățile le consideră inutile.

Începând de joi, fiecare gospodărie poate trimite doar o singură persoană la cumpărături de strictă necesitate la fiecare două zile, în timp ce ceilalți nu pot pleca decât dacă au locuri de muncă esențiale.

Imagini video transmise în direct de poliția rutieră pe rețelele de socializare au arătat că unele porțiuni de autostradă din Xian erau aproape pustii.

Orașul a lansat mai multe runde de teste în masă. O studentă de la o universitate din oraș a declarat că a stat la coadă în aer liber timp de aproximativ o oră, în timp ce ningea, pentru a da un eșantion pentru un test COVID-19.

"Sala de sport interioară nu este suficient de mare, iar cererea de testare este uriașă. Au fost amenajate locuri temporare pe un teren de sport în aer liber", a declarat studenta, care și-a dat doar numele de familie, Zhu.

Toate zborurile interne de legătură cu Xian programate pentru joi au fost anulate, arată datele firmei de servicii de date de zbor Variflight.

La sud, provincia Sichuan și orașul Chongqing au cerut ca vizitatorii recenți la Xian să fie puși în carantină timp de până la 14 zile înainte de a putea călători liber.

Miercuri, China continentală a confirmat 71 de cazuri locale simptomatice, dintre care 63 în Xian, a precizat Comisia Națională de Sănătate într-un comunicat.