O serie de trei doze de vaccin COVID-19 de la AstraZeneca este eficientă împotriva variantei de coronavirus Omicron, a anunțat joi compania farmaceutică, citând datele unui studiu de laborator al Universității Oxford, potrivit Reuters.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rezultatele studiului, care nu a fost publicat încă într-o revistă medicală cu referenți, sunt similare cu cele ale rivalilor Pfizer-BioNTech, care au constatat, de asemenea, că o a treia doză din vaccinurile lor este eficientă împotriva Omicron.

Studiul privind vaccinul Vaxzevria, produs de AstraZeneca, a arătat că, după o serie de trei doze de vaccin, nivelurile de neutralizare împotriva Omicron au fost în mare măsură similare cu cele împotriva variantei Delta a virusului după două doze.

Compania a precizat că cercetătorii de la Universitatea Oxford care au efectuat studiul au fost independenți de cei care au lucrat la vaccin cu AstraZeneca.

"Pe măsură ce înțelegem mai bine Omicron, credem că vom descoperi că răspunsul celulelor T oferă o protecție durabilă împotriva bolilor grave și a spitalizărilor", a declarat Mene Pangalos, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare biofarmaceutică al AstraZeneca, referindu-se la o componentă decisivă a sistemului imunitar.

Nivelurile de anticorpi împotriva Omicron după doza a treia cu AstraZeneca au fost mai ridicate decât cele ale anticorpilor la persoanele care au fost infectate cu COVID-19 și care s-au recuperat în mod natural, a adăugat producătorul de medicamente anglo-suedez.

Deși primele date sunt pozitive pentru companie, AstraZeneca a spus marți că lucrează cu partenerul său, Universitatea Oxford, pentru a produce un vaccin adaptat pentru Omicron, alăturându-se astfel eforturilor similare ale altor producători de vaccinuri.