Armata Statelor Unite finalizează studiile clinice preliminare asupra unui vaccin anti-Covid despre care speră că va fi eficace împotriva tuturor variantelor coronavirusului, relatează Business Insider.

Armata SUA dezvolta un vaccin anti-Covid universalFoto: Joe Raedle / Getty Images / Profimedia

Numit SpFN, de la Nanoparticulă Feritină Spike, acesta a arătat potențial în studiile efectuate asupra maimuțelor, primele rezultate ale testelor efectuate pe oameni fiind așteptate până la sfârșitul anului, potrivit unui comunicat remis presei joi de Institutul de Cercetări al Armatei SUA „Walter Reed”.

Vaccinul SpFN ar putea ajuta și la protejarea de alte coronavirusuri, nu doar SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19, oferind speranțe că omenirea va avea o barieră de protecție rapidă în eventualitatea unor viitoare pandemii.

Vaccinul este dezvoltat pe o nouă platformă numită „self-assembling protein nanoparticle” și, spre deosebire de vaccinurile autorizate până în prezent, funcționează prin injectarea unei molecule care arată ca o minge de fotbal cu 24 de „fețe”, potrivit Defense One.

Fiecare față a „mingii” ar urma să poarte o bucată a proteinei Spike care poate stimula corpul să declanșeze un răspuns imunitar.

Acest lucru le-ar permite oamenilor de știință să atașeze proteinele Spike ale mai multor coronavirusuri pe diferitele fețe ale „mingii” astfel încât vaccinul să poată oferi protecție împotriva mai multor variante ale coronavirusului simultan.

Armata americană spune că primele rezultate preliminare sunt promițătoare.

Vaccin împotriva variantelor SARS-CoV-2 și a altor coronavirusuri

Potrivit unui studiu evaluat inter pares (peer reviewed) publicat joi în revista Science Translational Medicine, vaccinul SpFN a protejat maimuțele de îmbolnăvire în cazul primei tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2.

Două doze administrate la o distanță de 28 de zile au declanșat de asemenea un răspuns imunitar puternic împotriva variantelor Alfa, Beta, Gamma și Delta.

Studiul arată de asemenea că, în cazul maimuțelor, SpFN a declanșat un răspuns imunitar puternic împotriva SARS-CoV-1, un coronavirus înrudit cu cel care cauzează COVID-19.

SARS-CoV-1 este virusul responsabil pentru focarele de SARS (Sindrom respirator acut sever) care au dus la moartea a 774 de persoane în 2002 și 2003.

Cercetătorii care lucrează la vaccinul SpFN speră că acesta va putea ținti mai multe coronavirusuri și preveni pandemii viitoare.

„Emergența accelerată a coronavirusurilor umane în ultimele două decenii și răspândirea variantelor SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, cea mai nouă variantă, subliniază nevoia continuă a unor vaccinuri preventive de ultimă generație care să ofere protecție largă împotriva bolilor cauzate de coronavirusuri”, afirmă dr. Kayvon Modjarrad, cercetător în cadrul armatei americane.

Citește și: