Franța a înregistrat marți aproximativ 73.000 de cazuri noi Covid într-o singură zi, iar varianta Omicron reprezintă 20% din noile infecții cu COVID-19 în Franța. În acest context, țara va transforma permisul sanitar necesar pentru exercitarea unor profesii și pentru a merge la cinematografe și baruri într-un permis de „vaccinare” în prima jumătate a lunii ianuarie, a anunțat marți guvernul, relatează Reuters.

Coronavirus FrantaFoto: Bardos Florent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Valul care ne așteaptă va fi mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, jurnaliștilor, adăugând că varianta Omicron reprezintă 20% din noile infecții cu COVID-19 în Franța și se răspândește rapid, în special în regiunea Parisului.

El a adăugat că în ultimele 24 de ore, Franța a înregistrat aproximativ 73.000 de noi infecții.

Scopul principal al unui permis de vaccinare este de a elimina opțiunea de a obține un certificat valid printr-un rezultat negativ la testul Covid în loc de vaccinare.

Cu toate acestea, guvernul a renunțat la ideea de a face permisul sanitar obligatoriu la locul de muncă, o măsură pe care ministrul muncii din Franța a discutat-o cu sindicatele și angajatorii.

„Nu există un consens pentru această măsură”, a spus Attal.

Un proiect de lege va fi discutat de guvern într-o ședință în afara programului de luni și va fi supus unui vot în parlament în primele două săptămâni din ianuarie, a spus Attal, accelerând planul inițial al guvernului de a adopta noua lege până la sfârșitul lunii ianuarie.

Spre deosebire de alte guverne europene, Attal a exclus marți alte restricții, spunând că țara are mijloacele de a lupta cu următorul val de cazuri prin campania sa de vaccinare și testare în masă.