Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a anunțat luni seară anularea festivităților planificate în capitala Marii Britanii pentru Anul Nou, în fața creșterii drastice a numărului de cazuri Covid provocate de varianta extrem de contagioasă Omicron, relatează AFP.

Trafalgar SquareFoto: Agerpres

Khan a declarat că având în vedere numărul record de Covid-19 de la Londra și în Marea Britanie, ”sunt hotărât să (...) fac tot posibilul pentru a încetini răspândirea noii variante și pentru a mă asigura că serviciile noastre (sănătate publică) nu sunt copleșite în această iarnă”.

„Aceasta înseamnă că nu vom mai găzdui această sărbătoare cu 6.500 de persoane programată în Trafalgar Square în ajunul Anului Nou”, a spus el. „Va fi foarte dezamăgitor pentru mulți londonezi, dar trebuie să luăm măsurile potrivite pentru a reduce răspândirea virusului”.

În schimb, va fi „o emisiune spectaculoasă transmisă în direct” de BBC, „care sărbătorește orașul nostru și evidențiază momentele importante ale anului 2021, va fi piesa centrală a sărbătorilor de Revelion la Londra”, se arată în comunicat.

Procedând astfel, Londra calcă pe urmele Parisului, care a anunțat sâmbătă anularea focurilor de artificii și a concertelor planificate pe celebra Champs-Elysées.

Potrivit autorităților, cel puțin paisprezece persoane infectate cu varianta Omicron au murit până acum și 129 sunt internate în Marea Britanie, una dintre țările cele mai afectate de pandemie din Europa, cu peste 147.000 de morți.

Luni, țara a înregistrat 91.743 de noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, împărțind britanicii între îngrijorați, care cer mai multe restricții, și cei care spun că sunt în mod clar ostili acestora.