Comisia Europeană a autorizat luni utilizarea în statele UE a vaccinului anti-Covid Novavax, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde administrării acestui ser, relatează AFP. Primele livrări sunt așteptate în următoarele trei luni. Este al cincilea vaccin anti-Covid aprobat în UE.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 19.00: Decizia Comisiei a intervenit la scurt timp după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni autorizarea vaccinului de la Novavax, care utilizează o tehnologie considerată mai clasică decât cele folosite pentru vaccinurile împotriva COVID-19 deja aprobate în Uniunea Europeană.

'Cu cinci vaccinuri aprobate, UE are un portofoliu variat, bazat atât pe tehnologii noi, cum este mRNA, cât şi tehnologii clasice, cum este cea bazată pe proteine', a arătat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.

'Este o adăugire binevenită la arsenalul pentru protejarea europenilor. Să fie o încurajare solidă pentru nevaccinaţi sau cei care nu au făcut doza booster!', a subliniat ea.

EMA a recomandat aprobarea vaccinului dezvoltat de Novavax pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, anunțând că a concluzionat că datele care i-au fost prezentate sunt robuste și întrunesc criteriile UE pentru eficacitate, siguranță și calitate.

Agenția europeană a notat de asemenea că majoritatea simptomelor secundare observate în timpul testelor clinice au fost ușoare sau moderate și au trecut în câteva zile de la administrarea vaccinului.

Decizia finală privind aprobarea sa va fi luată de Comisia Europeană condusă de președintele Ursula von der Leyen însă executivul blocului comunitar a urmat până acum recomandările EMA de fiecare dată.

Dacă executivul UE va aproba vaccinul anti-Covid dezvoltat de Novavax, acesta va deveni al cincilea vaccin împotriva coronavirusului aprobat la nivelul UE după cele ale Pfzier/BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson and Johnson.

Vaccinul pe bază de proteine ​​de la Novavax s-a dovedit în iunie a fi eficient în proporție de peste 90%, inclusiv împotriva unor variante îngrijorătoare de coronavirus (nu însă și împotriva variantei Omicron, care nu fusese depistată la momentul respectiv), într-un amplu test clinic american de fază avansată.

El a primit prima autorizație în Indonezia luna trecută și așteaptă aprobarea în Japonia, unde va fi fabricat și distribuit de Takeda Pharmaceutical.

Compania din Maryland a mai spus că ar putea începe producția unui vaccin adaptat variantei de coronavirus Omicron încă din luna ianuarie a anului viitor.

Vaccinul anti-Covid Nuvaxovid se administrează într-un regim inițial de două doze, la fel ca toate celelalte vaccinuri aprobate până acum în UE, cu excepția celui dezvoltat de Johnson and Johnson.

Citește și: