Varianta de coronavirus Omicron a fost raportată în 89 de țări, iar numărul cazurilor se dublează în 1,5 - 3 zile în zonele cu transmitere comunitară, a anunțat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Reuters.

Omicron, confirmata tot mai desFoto: Dreamstime

Omicron se răspândește rapid în țările cu niveluri ridicate de imunitate a populației, dar nu este clar dacă acest lucru se datorează capacității virusului de a eluda apărarea organismului, transmisibilității sale crescute sau unei combinații a acestor doi factori, a transmis OMS într-o actualizare.

Organizația a desemnat Omicron drept o variantă îngrijorătoare la 26 noiembrie, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată, și încă sunt multe necunoscute, printre care și gravitatea bolii pe care o provoacă.

"Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron", a precizat OMS:

"Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege profilul de severitate și modul în care gravitatea este influențată de vaccinare și de imunitatea preexistentă".

Aceasta a adăugat că datele disponibile însă sunt limitate și nu există studii verificate de comunitatea științifică privind eficacitatea sau eficiența vaccinului față de Omicron.

OMS a avertizat că, având în vedere creșterea atât de rapidă a numărului de cazuri, spitalele ar putea fi supraglomerate în unele zone: "Spitalizările în Marea Britanie și Africa de Sud continuă să crească și, având în vedere creșterea rapidă a numărului de cazuri, este posibil ca multe sisteme de sănătate să fie rapid copleșite".