Guvernul francez a sporit presiunea asupra francezilor nevaccinati anunțând vineri o înăsprire a condițiilor de acces la permisul de sănătate, pentru a face față variantei Omicron, „care va deveni dominantă de la începutul anului 2022”, potrivit AFP.

Jean CastexFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

Acest anunț a fost făcut la sfârșitul unui consiliu de apărare a sănătății care s-a întrunit pentru a lua în considerare noi măsuri în fața celui de-al cincilea val fulger al Covid-19 și a variantei extrem de contagioase Omicron.

Varianta Omicron, a cărei viteză de propagare este „fulger în jurul nostru în Europa”, „se va răspândi foarte repede până la punctul de a deveni dominantă de la începutul anului 2022” în Franța, a anunțat premierul Jean Castex.

Ca urmare, pentru a intra în restaurante, centre comerciale, locuri de spectacol, muzee etc., un test negativ nu va mai fi suficient: va fi neapărat necesar să fi fost vaccinat (sau vindecat de Covid) și să fi primit un rapel.

„De acum înainte doar vaccinarea va fi valabilă în trecut”, a insistat șeful guvernului.

Această măsură va face obiectul unui proiect de lege prezentat la începutul lunii ianuarie Parlamentului, care va include și voința de „înăsprire a condițiilor de control și sancțiuni împotriva permiselor false”, a subliniat Jean Castex.

„Nu este admisibil ca refuzul a câteva milioane de francezi de a se vaccina să pună în pericol viața unei țări întregi și să submineze viața de zi cu zi a unei mari majorități”, declară el.

„Presumăm să punem presiune pe cei nevaccinati, deoarece serviciile de îngrijire critică și de resuscitare ale spitalelor noastre sunt pline, în cea mai mare parte, cu persoane nevaccinate”, a spus Jean Castex.

Termenul limită pentru accesarea rapelului va fi, de asemenea, redus la începutul lunii ianuarie la patru luni în loc de cinci.

Guvernul se teme de o supraîncărcare a spitalelor odată cu apropierea sărbătorilor, în special din cauza personalului aflat în concediu în această perioadă.

Premierul a indicat că primăriile ar trebui să renunțe la concerte și artificii în seara zilei de 31 decembrie, timp în care va fi interzis consumul de alcool pe drumurile publice.

Președintele Emmanuel Macron și-a anulat, la rândul său, călătoria pe care urma să o facă săptămâna viitoare în Mali, iar Castex cea pe care urma să o facă în Iordania de Anul Nou.