Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat vineri vaccinul indian anti-Covid Covovax, produs sub licență de la un producător farmaceutic american și care ar trebui să faciliteze accesul la vaccinare în țările sărace, scrie AFP.

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: Dr. P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

Acest vaccin „este produs de Serum Institute of India sub licență de la compania americană Novovax și face parte din portofoliul Covax (sistemul internațional de distribuție a vaccinurilor anti-Covid, NDLR), ceea ce va face posibilă intensificarea eforturilor de imunizare a mai multor persoane din țările cu venituri mici”, a spus OMS într-un comunicat.

„Vaccinurile rămân una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva formelor severe și a morții cauzate de SARS-COV-2, în ciuda apariției unor noi variante”, a spus dr. Mariangela Simao, responsabilă cu accesul la medicamente la OMS.

Această aprobare „ar trebui să faciliteze accesul țărilor sărace la vaccinuri, dintre care 41 încă nu au reușit să vaccineze 10% din populația lor, în timp ce 98% țări încă nu au ajuns la 40%”, a subliniat ea.

OMS și-a stabilit acest obiectiv de 40% din populația tuturor țărilor vaccinate până la sfârșitul anului.

Acest vaccin necesită două doze și poate fi păstrat la temperaturi de 2 până la 8 °, ca în frigiderele comerciale.

Utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un așa-numit vaccin „subunitar”, bazat pe proteine care declanșează un răspuns imun, fără viruși.

Comitetul de experți al OMS pentru imunizare nu a elaborat încă grupele de vârstă pentru care este recomandat vaccinul.

Covovax este derivat din Nuvaxovid, autorizația de introducere pe piață pentru care este depusă la Agenția Europeană a Medicamentului, care urmează să ia o decizie săptămâna viitoare.

Aprobarea de către OMS facilitează recunoașterea internațională a vaccinului și mai ales pentru ca agențiile ONU și sistemul Covax - creat pentru a facilita accesul la vaccinare în țările sărace - să-l folosească.