Guvernele din Uniunea Europeană au convenit să comande peste 180 de milioane de doze dintr-o versiune adaptată împotriva Omicron a vaccinului COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, a declarat șefa Comisiei Europene.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Prima reacție a Pfizer pe această temă a fost că nu are cunoștință de această comandă:

"În acest moment, discuțiile cu CE privind potențiala livrare suplimentară în conformitate cu dreptul lor de opțiune în cadrul contractului nostru nu se referă specific la un vaccin adaptat.

"Deși credem că putem livra un vaccin adaptat în martie 2022, nu știm încă dacă acest lucru va fi necesar, iar disponibilitatea va necesita autorizarea din partea autorităților de reglementare".

"Statele membre au fost de acord să activeze comandarea unei prime tranșe de peste 180 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri adaptate, în cadrul celui de-al treilea contract pe care îl avem cu BioNTech-Pfizer", a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă, joi seară, la finalul summitului cu liderii UE.

”Contractele noastre prevăd că firmele vor dezvolta vaccinuri adaptate, dacă li se solicită, în termen de 100 de zile”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Poziția autorității pentru medicamente din Uniunea Europeană, EMA, a spus până acum că nu există dovezi că sunt necesare vaccinuri adaptate împotriva variantei Omicron a coronavirusului.