Vaccinul anti-Covid de la Novavax ar putea primi aprobarea Agenției Europene a Medicamentului săptămâna viitoare, dar și de la OMS, relatează Reuters, citând Financial Times, ceea ce a făcut ca acțiunile producătorului de medicamente să crească cu 7%.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acest lucru ar putea deschide calea pentru ca aceatsă companie și partenerul său, Serum Institute din India, să trimită doze către programul COVAX, oferind un alt vaccin țărilor cu venituri mici.

OMS a declarat joi că își va dezvălui poziția față de vaccin în zilele următoare, în urma unei reuniuni a grupului său de experți.

Vaccinul pe bază de proteine ​​de la Novavax s-a dovedit în iunie a fi eficient în proporție de peste 90%, inclusiv împotriva unor variante îngrijorătoare de coronavirus, într-un amplu test clinic american de fază avansată.

Vaccinul Novavax a primit prima autorizație în Indonezia luna trecută și așteaptă aprobarea în Japonia, unde va fi fabricat și distribuit de Takeda Pharmaceutical.

Compania din Maryland a mai spus că ar putea începe producția unui vaccin adaptat variantei de coronavirus Omicron în ianuarie.

Producătorul de medicamente testează în prezent eficacitatea vaccinului său existent în două doze împotriva Omicron.