Varianta Omicron a coronavirusului, semnalată în peste 60 de țări, reprezintă un risc global "foarte ridicat", existând unele dovezi că aceasta se sustrage protecției vaccinale, dar datele clinice privind gravitatea sa sunt limitate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, transmite Reuters.

Tulpina OmicronFoto: Dreamstime.com

Incertitudini considerabile planează asupra Omicron, detectat pentru prima dată luna trecută în Africa de Sud și în Hong Kong, ale cărui mutații ar putea duce la o transmisibilitate mai mare și la mai multe cazuri de COVID-19, a precizat OMS într-o informare tehnică publicată duminică.

"Riscul general legat de noua variantă îngrijorătoare Omicron rămâne foarte ridicat din mai multe motive", a spus aceasta, reiterând prima sa evaluare din 29 noiembrie.

Cel puțin un pacient a murit în Marea Britanie după ce a contractat varianta Omicron, a anunțat luni premierul britanic Boris Johnson.

Nici vaccinurile, nici boala nu generează destui anticorpi contra infecției

OMS spune că există indicii preliminare că persoanele vaccinate și cele infectate anterior nu acumulează suficienți anticorpi pentru a se feri de o infecție cu Omicron, ceea ce ar duce la rate ridicate de transmitere și la "consecințe grave".

Nu este clar dacă Omicron este în mod inerent mai contagioasă decât varianta Delta, dominantă acum la nivel mondial, a precizat OMS.

Coroborând evaluarea OMS, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au publicat luni o analiză de laborator care a evidențiat o scădere substanțială a anticorpilor neutralizanți împotriva Omicron la persoanele care au primit două doze de vaccin COVID-19.

În timp ce protecția oferită de anticorpii de la vaccinurile AstraZeneca și BioNTech/Pfizer a fost subminată, există speranța că celulele T, al doilea pilon al răspunsului imunitar, pot preveni boala gravă prin atacarea celulelor umane infectate.

Un număr de beneficiari ai vaccinului nu au produs anticorpi neutralizanți măsurabili împotriva Omicron, au arătat cercetătorii de la Oxford.

"Nu știm cât de mulți anticorpi neutralizanți sunt suficienți”

Unul dintre ei, Matthew Snape, a afirmat că nu este încă clar cât de pronunțată va fi scăderea eficacității vaccinului în condiții reale.

"Nu știm cât de mulți anticorpi neutralizanți sunt suficienți. Încă nu am stabilit cu adevărat care este pragul de protecție", a spus Snape, adăugând că cel mai bun sfat pentru cei care nu sunt încă vaccinați este să facă imunizarea primară, iar pentru cei vaccinați să facă rapeluri.

Cercetătorii de la Oxford au subliniat că nu există încă dovezi că Omicron provoacă formă de boală mai gravă.

Constatările lor au fost în mare parte în concordanță cu o altă analiză de laborator de săptămâna trecută, pe sângele unor persoane vaccinate cu două doze, efectuată de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Innsbruck, Austria.

Analiza a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a numărului de anticorpi care reacționează la Omicron, multe probe de sânge neprezentând niciun răspuns.

A treia doză?

Atât echipa de la Innsbruck, cât și cea de la Oxford au spus că își vor extinde cercetările la persoanele care au fost vaccinate de trei ori.

Pfizer și BioNTech au afirmat săptămâna trecută că două doze ale vaccinului lor ar putea proteja în continuare împotriva bolii grave, deoarece este puțin probabil ca mutațiile acestuia să eludeze răspunsul celulelor T.

De asemenea, au spus că o a treia inoculare a restabilit un nivel de protecție prin anticorpi împotriva Omicron comparabil cu cel conferit de un regim cu două doze împotriva virusului original identificat în China.