Până la acest moment, în România au fost depistate opt cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV-2. Deși datele problemei s-au schimbat puțin, soluțiile rămân aceleași: vaccinarea și respectarea masurilor de prevenție rămân foarte importante și în fața noii tulpini, spune Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino”.

Omicron, confirmata tot mai desFoto: Dreamstime

Omicron, noua variantă a coronavirusului, se răspândește rapid în tot mai multe țări, în timp ce guvernele multor state impun restricții la intrarea în țările lor pentru a încerca să se protejeze.

8 cazuri de Omicron depistate până acum în România

În România, un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat duminică. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din județul Maramureș care are istoric de călătorie în Nigeria. Acesta se află în izolare, iar starea lui de sănătate este bună. Bărbatul este vaccinat anti-Covid 19 cu schema completă.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 8 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2.

Vaccinarea în România bate însă pasul pe loc. Potrivit datelor oficiale anunțate duminică seară, doar puțin peste 4.000 de persoane se vaccinaseră anti-COVID în 24 de ore, în timp ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că tulpina Omicron circulă în Europa, inclusiv în România, avertizând că şi la un procent mic de cazuri complicate sistemul de sănătate din România "se poate colmata".

Până acum, în România 7.644.053 de persoane au schema completă de vaccinare, iar 1.785.805 au făcut şi cea de-a treia doză de vaccin.

Aceasta, în contextul în care majoritatea țărilor europene își fac griji cu privire la transmibilitatea ridicată a variantei Omicron, care se extinde din ce în ce mai mult.

Ce știm în acest moment despre Omicron?

În contextul în care în România au fost confirmate până acum 8 cazuri COVID-19 cu varianta Omicron, Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino”, face o analiză legată de noua tulpină, adunând toate datele disponibile până în acest moment.

El afirmă că, deși datele problemei s-au schimbat puțin, soluțiile rămân aceleași: vaccinarea și respectarea masurilor de prevenție rămân foarte importante și în fața variantei Omicron.

Studii preliminare din ultima săptămână arată că:

  • Omicron are un număr mare de mutații în regiuni care ar putea afecta eficiența răspunsului imun post-vaccinare, post-infecție și unele terapii cu anticorpi monoclonali;
  • Activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută față de Omicron;
  • Protecția față de infecție la persoanele vaccinate sau de reinfecție la cei infectați anterior este probabil scazută pentru Omicron;
  • Elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. Protecția față de evoluția severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecție;
  • Răspunsul în anticorpi neutralizanți față de Omicron este mult mai puternic la persoanele trecute prin boală și vaccinate sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema inițială de vaccinare;
  • În populații cu un procent foarte mare de persoane trecute prin infecție și / sau vaccinate, numărul de cazuri severe de boală și presiunea pe sistemul sanitar rămân reduse;
  • În aceste condiții, vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane și administrarea unei doze de rapel persoanelor vaccinate cu schema inițială în 2 doze este puternic recomandată;
  • Eficiența împotriva infecției simptomatice scade semnificativ cu timpul de la administrarea schemei inițiale de vaccinare. Doza booster cu un vaccin ARN mesager crește eficiența la peste 70% și împotriva Omicron.

Cercetătorul precizează că aceste date sunt preliminare, obținute într-un timp foarte scurt, iar mai multe date vor fi cu siguranță disponibile în viitorul apropiat.

Informații mai detaliate:

  • Varianta Omicron a acumulat zeci de mutații în comparație cu variantele anterioare.
  • Multe dintre aceste mutații au fost identificate în proteina Spike și în regiunea de legare a receptorului din aceasta proteină.
  • Era de așteptat ca aceste mutații să modifice afinitatea virusului pentru receptorul pe care îl folosește pentru a intra în celulele umane și să erodeze, cel puțin parțial, eficiența anticorpilor dezvoltați în urma infecției sau a vaccinării în neutralizarea virusului.
  • Acum, la câteva săptămâni de când varianta Omicron a fost descoperită, avem primele date care să confirme că varianta Omicron eludeaza parțial răspunsul imun obținut în urma infecției sau a vaccinării.
  • Primele studii de neutralizare in vitro, publicate săptămâna trecută, arată o scădere semnificativă a activității neutralizante a anticorpilor din serul persoanelor trecute prin infecție sau vaccinate, în comparație cu ce s-a observat pentru variantele anterioare.
  • Într-un experiment de neutralizare, virusul SARS-CoV-2 sau un virus modificat încât să folosească aceleași mecanisme pentru a infecta celulele umane (în principal proteina Spike cu mutațiile specifice) este incubat cu serul de la donatori și se masoară în ce măsură acesta mai poate infecta celulele în cultură.
  • Prin urmare, un studiu de seroneutralizare ne poate arăta doar o parte a răspunsului imun față de virus. Este o parte importantă, dar nu este totul. Răspunsul imun este complex și nu implică doar activitatea neutralizantă a anticorpilor.
  • Simplificat, unii anticorpi, cei neutralizanți, blochează direct infectarea celulelor de către virus. Sunt și alți anticorpi care, deși nu pot bloca direct infecția, se leagă de proteinele de pe virus sau de pe celulele infectate și îl marchează pentru a fi eliminat de celule ale sistemului imunitar. În plus, în urma infecției sau a vaccinării se dezvoltă și un răspuns celular mediat prin limfocite T capabile să recunoască și să elimine celulele infectate cu virus sau sa instruiască limfocitele B sa produca anticorpi mai eficienți împotriva unei noi variante. Chiar dacă nu poate bloca complet infecția, răspunsul imun celular este foarte important în limitarea replicării virusului, prevenind evoluția severă a bolii.

Ce studii avem până acum pentru Omicron

  • Un prim studiu, din Africa de Sud, arată o scădere puternică (peste 40 de ori) a activității neutralizante a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate cu schema inițială (2 doze), dar unele persoane încă prezintă o activitate neutralizantă detectabilă. Ce este important în acest studiu este că persoanele trecute prin infecție și ulterior vaccinate au avut un titru mult mai mare de anticorpi neutralizanți față de varianta anterioară și au păstrat o activitate neutralizantă semnificativă și față de Omicron.
  • Un studiu din Suedia de seroneutralizare pe virus pseudotipat (modificat) arată și el o scădere semnificativă, dar mai mică decât cea din studiul anterior, a activității neutralizante a anticorpilor din serul recoltat de la personal sanitar trecut prin infecție și vaccinat sau de la donatori de sânge.
  • Și un alt studiu, din Germania (seroneutralizare pe virus SARS-CoV-2 Delta și Omicron), arată o scădere semnificativă a activității neutralizante a anticorpilor față de varianta Omicron în comparație cu Delta.
  • Important, în acest studiu sunt incluse și seruri de la persoane vaccinate cu o doză de rapel sau vaccinate și infectate la care se observă o creștere semnificativă a răspunsului în anticorpi.
  • Același lucru poate fi observat și în datele prezentate recent de către Pfizer – BioNTech obținute pe seruri de la persoane vaccinate cu vaccinul Comirnaty. Titrul neutralizant de la persoanele vaccinate cu schema inițială de 2 doze scade de 25 de ori pentru Omicron în comparație cu varianta inițială a virusului.
  • O doză de rapel administrată mai târziu conduce la o creștere semnificativă a activității neutralizante față de Omicron, titrurile de anticorpi fiind comparabile cu cele măsurate față de varianta originală a virusului după schema cu 2 doze.
  • Un studiu din Austria arată o scădere foarte puternică a activității neutralizante față de Omicron a anticorpilor din serul persoanelor trecute prin infecție cu oricare dintre variantele virale Alfa, Beta sau Delta. Același lucru se observă și pentru persoanele vaccinate cu 2 doze cu diferite combinații de vaccinuri (include și vaccinare heterologă). Din nou, persoanele trecute prin infecție și vaccinate sau vaccinate și ulterior infectate prezintă cel mai robust răspuns față de Omicron.
  • Un studiu preliminar din Statele Unitecare compară titrurile de anticorpi neutralizanți împotriva variantei originale (Wuhan), a Omicron și a unei variante modificate în laborator cu proprietăți similare de evaziune imună arată o rezistență crescută la neutralizare a Omicron. Similar cu alte studii, titrurile de anticorpi neutralizanți cresc semnificativ la administrarea unei doze suplimentare de vaccin sau la persoanele infectate și vaccinate.
  • Mutațiile Omicron afectează mult mai puțin părțile din proteinele virale recunoscute de limfocitele T, și este de așteptat ca, datorită acestui grad mare de conservare, protecția față de evoluția severă a bolii să fie păstrată la persoanele vacinate sau cu infecție anterioară.
  • Prima analiză asupra eficienței vaccinurilor împotriva Omicron vine din Marea Britanie. Pe un număr limitat de cazuri momentan se observă că eficiența vaccinurilor împotriva infecției simptomatice este mai redusă pentru Omicron în comparație cu Delta și scade semnificativ cu timpul trecut de la vaccinare. O doză de rapel cu un ARN mesager crește eficiența la peste 70% atât la persoanele vaccinate inițial cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech - Pfizer cât și cu cel dezvoltat de AstraZeneca. Numărul mic de cazuri nu a permis evaluarea eficienței și împotriva evoluției severe a COVID-19.

Concluziile cercetătorului:

  • Varianta Omicron este neutralizată mai puțin de anticorpii din serul pesoanelor vaccinate sau trecute prin infecție. Acest lucru va avea cel mai probabil un impact semnificativ asupra numărului de infecții “breakthrough” la persoanele vaccinate și de reinfecții la persoanele cu istoric de infecție și explică probabil ceea ce vedem în Africa de Sud în privința numărului de infecții într-o populație care a trecut prin valuri foarte mari de infecție cu variantele anterioare (inclusiv Beta).
  • O scădere de 40 de ori a activității neutralizante nu înseamnă și o scădere de 40 de ori a eficienței. Legătura dintre nivelul de anticorpi și protecție nu este una liniară. Va trebui să așteptăm și date mai extinse din studii de eficiență pentru a putea vedea care este impactul real asupra protecției împotriva infecției.
  • Răspunsul celular este mult mai puțin afectat și este de așteptat ca acest lucru, în combinație cu răspunsul în anticorpi, să aibă un impact semnificativ asupra protecției față de formele severe de boală. Este o țintă foarte importantă a vaccinării pentru că previne suprasolicitarea sistemului medical și pierderea de vieți.
  • După cum arată datele, o expunere suplimentară la antigen (infecție sau doza de rapel) conduce la o creștere robustă a răspunsului imun inclusiv față de varianta Omicron. În aceste condiții, vaccinarea unui numar cât mai mare de persoane si administrarea unei doze de rapel persoanelor vaccinate cu schema inițială în 2 doze este puternic recomandată.

Materialul este realizat de Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, fiind publicat de către Comitetul de coordonare a vaccinării în România.