Varianta Omicron a coronavirusului se răspândește într-un "ritm fenomenal", așa că populația ar trebui să primească booster-ul, deoarece persoanele care s-au vaccinat de două ori sunt vulnerabile, a declarat luni secretarul britanic pentru sănătate Sajid Javid, citat de Reuters.

Cumparaturi de Craciun pe Regent Street, in LondraFoto: Alex Lentati/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Javid a spus că, deși nu a fost confirmat încă niciun deces în Anglia după infectarea cu această tulpină, Omicron se află probabil la originea a aproximativ 40% din infecțiile din Londra și că, dacă guvernul nu acționează, atunci serviciile de sănătate ar putea fi copleșite.

"Ceea ce știm acum despre Omicron este că... se răspândește într-un ritm fenomenal, ceva ce nu am mai văzut până acum, se dublează la fiecare două-trei zile în ceea ce privește numărul de infecții", a declarat Javid pentru Sky News.

"Asta înseamnă că ne confruntăm cu un val de infecții, suntem din nou într-o cursă între vaccin și virus", a adăugat secretarul britanic pentru sănătate.

El a spus că, deși simptomele variantei ar putea fi mai ușoare, răspândirea sa rapidă a însemnat că, dacă guvernul nu acționează, serviciile de sănătate ar putea fi copleșite:

"Chiar și atunci când un virus este blând, un procent mic de persoane dintr-un număr foarte mare poate echivala cu un număr mare de spitalizări", a spus Javid.

Potrivit acestuia, la acest moment sunt confirmate cu varianta Omicron 10 persoane spitalizate în Marea Britanie.

De la depistarea primelor cazuri cu tulpina Omicron, pe 27 noiembrie, în Marea Britanie, premierul Boris Johnson a impus restricții mai stricte și a declarat duminică că un "val uriaș" de Omicron este pe cale să lovească națiunea.

Marea Britanie afirmă că, dacă nu se iau măsuri, până la sfârșitul lunii ar putea exista un milion de persoane infectate cu Omicron, despre care oamenii de știință spun că poate infecta persoanele dublu vaccinate.

Johnson, care se confruntă cu o rebeliune în partidul său cu privire la restricțiile de limitare a răspândirii Omicron și cu un val de proteste privind presupusele petreceri de pe Downing Street în timpul lockdown-urilor de anul trecut, a declarat că oamenii ar trebui să se grăbească să își facă doza a treia de vaccin pentru a ne proteja "libertățile și modul de viață".