Austria a pus capăt restricţiilor de lockdown în cazul persoanelor vaccinate, într-o mare parte a ţării, la trei săptămâni după ce a impus reguli stricte pentru combaterea propagării coronavirusului, relatează AP, potrivit News.ro.

Austria in lockdownFoto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Regulile, care variază de la regiune la regiune, permit în mare redeschiderea sălilor de spectacole, a muzeelor şi a altor locuri pentru activităţi culturale şi de divertisment. Luni, se vor redeschide magazinele.

În unele regiuni se redeschid duminică restaurantele şi hotelurile. Restaurantele se vor închide însă la ora 23.00, iar în mijloacele de transport în comun, în interiorul magazinelor şi în locurile publice se va purta mască.

Săptămâna trecută, cancelarul Karl Nehammer a numit noile măsuri o “relaxare cu centură de siguranţă”, fiecărei regiuni a Austriei oferindu-i-se posibilitatea să opteze pentru măsuri mai relaxate sau mai stricte, în funcţia de situaţia locală.

Oamenii nevaccinaţi vor trebui în continuare să respecte restricţii de lockdown şi ar trebui să nu îşi părăsească locuinţele decât în anumite situaţii, de exemplu pentru a-şi cumpăra alimente, să meargă la medic sau să facă sport.

De la startul lockdown-ului, numărul cazurilor noi de coronavirus din Austria a scăzut. Vineri, Austria a raportat 367,5 noi infecţii la 100.000 de locuitori, un număr mult mai mic decât cel de 1,102.4 care s-a înregistrat în prima zi a lockdown-ului, în noiembrie.