Elveția vrea să impună restricții suplimentare celor nevaccinați în încercarea de a opri o situație epidemiologică „extrem de critică”, dar principalul partid al țării denunță un preludiu al vaccinării obligatorii, relatează AFP.

Coronavirus ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Guvernul oferă două variante: fie să impună în spațiile interioare regula cunoscută drept 2G (în germană „geimpft oder genesen” sau acces pentru persoane trecute prin boala sau vaccinate cu schema completă) cu purtarea obligatorie a măștii, fie să închidă anumite unități.

Închiderea restaurantelor, telemunca obligatorie sau chiar reintroducerea învățământului la distanță în universități: măsurile preconizate amintesc de primele luni ale pandemiei.

Dar, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66% în Elveția - o rată relativ scăzută în comparație cu țările din Europa de Vest, țara alpină se confruntă, ca și altele, cu cel de-al 5-lea val de Covid.

"Suntem într-o fază extrem de critică a pandemiei. Sunt în creștere cazurile dar și spitalizările", a declarat ministrul Sănătății, Alain Berset, la o conferință de presă.

"În urmă cu o lună situația era total diferită, dar din păcate există o situație de incertitudine, așa că trebuie să ne adaptăm. Nu credeam că la jumătatea lunii decembrie ne vom confrunta cu o asemenea presiune", a spus el, pentru a justifica măsurile planificate.

Cu toate acestea, înainte de 14 decembrie nu trebuie luată nicio măsură, perioadă acordată cantoanelor pentru a-și exprima pozițiile.

În primul caz ar fi necesar și un test negativ (așa-numita regulă 2G+, când este permis acces pentru persoane trecute prin boală sau vaccinate cu schema completă au acces, dacă sunt testate suplimentar) atunci când nu este posibilă purtarea măștii.

În orice caz, măsurile de bază ar fi consolidate cu telemunca, limitarea întâlnirilor private de exemplu și reintroducerea învățământului la distanță în universități.

Partidul Socialist a fost mulțumit că Confederația „începe în sfârșit să reacționeze”, în timp ce sindicatele au salutat măsurile stricte, opunându-se închiderii companiilor.

Partidul populist de dreapta UDC, formațiunea politică care deține cel mai mare număr de locuri în Parlament, a respins imediat „introducerea generalizată” a regulii 2G, calificând-o „arbitrară” și considerând că este un „preludiu pentru vaccinare obligatorie”.

Confruntat cu noul val de infecții, guvernul a asigurat până acum că situația era „sub control”, dar a extins recent purtarea măștilor, precum și obligativitatea permisului de sănătate. Și mai multe cantoane au luat măsuri, precum la Geneva unde masca este acum obligatorie în școli pentru copii de la 8 ani în sus.