Cercetătorii japonezi au creat măști de protecție care folosesc anticorpi prelevați de la struți pentru a detecta COVID-19 când sunt puse sub lumină ultravioletă, relatează Reuters.

Masca creata de cercetatorii japoneziFoto: Kyoto Prefectural University

Descoperirea făcută de profesorul Yasuhiro Tsukamoto și echipa sa de la Universitatea Prefecturii Kyoto din vestul Japoniei ar putea oferi o modalitate foarte ieftină de testare pentru coronavirus la domiciliu, potrivit unui comunicat remis presei de cercetători.

Aceștia au creat inițial un filtru de mască pe care au adăugat anticorpi de la struți, aceștia pornind de la cercetări anterioare care au descoperit că păsările au o rezistență puternică față de COVID-19.

Ei au realizat apoi un studiu restrâns în care le-au cerut participanților să poarte măștile timp de 8 ore după care filtrele au fost înlăturate și pulverizate cu o substanță chimică ce strălucește sub lumina ultravioletă dacă virusul este prezent.

Filtrele purtate de persoanele infectate cu COVID-19 au strălucit în jurul nasului și a gurii acestora.

Echipa de cercetători japonezi speră acum să creeze măști care să strălucească automat când coronavirusul este detectat, fără a fi nevoie de o lumină specială.

Tsukamoto, un profesor de medicină veterinară și președintele universității, a studiat struții timp de ani de zile, căutând modalități de a adapta imunitatea lor pentru a lupta împotriva gripei aviare, alergiilor și a altor afecțiuni.

El a relatat că a descoperit că a contractat coronavirusul după ce a purtat una din măștile speciale și aceasta a început să strălucească atunci când a verificat-o, potrivit Japan Times.

Diagnosticul a fost apoi confirmat cu un test standard.

Citește și: