Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, medicul ATI Florin Roșu, vorbește de "începutul sfârșitului pandemiei de COVID", în condițiile în care datele științifice de până acum arată că tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, însă virulența ar fi mult mai mică. Procesul va fi însă unul de durată.

Dr. Florin RosuFoto: AGERPRES
  • "Din datele științifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta. În schimb, se pare că virulența e mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârșitului pandemiei
  • Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominantei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an, tulpina Delta fiind în continuare dominantă în România și Europa", a afirmat, miercuri, medicul Florin Roșu.

El spune că peste două săptămâni vom ști cu exactitate, urmărind evoluția cazurilor din Africa de Sud (chiar dacă tiparul populational este diferit, Europa vs Africa de Sud unde populația este formată, în mare parte, din persoane tinere).

Conform medicului, vor mai există cazuri COVID grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, intensitatea valului 5 fiind condiționată de respectarea măsurilor de prevenție, testare extinsă (în vederea identificării și izolării persoanelor infectate) și vaccinare.

  • "Așa cum am afirmat la debutul pandemiei în România în anul 2020, aceasta se va extinde până la începutul anului 2023.
  • Anul 2022 va fi anul <>, de transformare, dacă vreți, a patologiei COVID19, aceasta devenind ca și gripa (cu toate că NU există similitudini între cele două boli, fiind două patologii total diferite). Vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire specifică de terapie intensivă.
  • Prevenția COVID-19 va fi reprezentată de vaccin (într-o singură doză, disponibil celor care vor avea indicație și vor considera oportun să se protejeze) și tratament (medicament antiviral țintit)", a mai spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.