„Nu există niciun motiv să ne îndoim” de faptul că vaccinurile actuale protejează pacienții infectați cu Omicron împotriva formelor severe de Covid-19, a declarat marți, Michael Ryan, reprezentant al OMS, într-un interviu pentru AFP.

Michael RyanFoto: OMS

„Avem vaccinuri foarte eficiente care s-au dovedit a fi puternice împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce privește severitatea bolii și spitalizarea, și nu există niciun motiv să credem altceva” cu Omicron, a explicat Ryan, subliniind totodată că ne aflam chiar la începutul studiilor unei variante depistate abia pe 24 noiembrie și care de atunci a fost reperată în aproximativ patruzeci de țări.

”Comportamentul general pe care îl vedem până acum nu arată nicio creștere a severității. De fapt, unele locuri din Africa de Sud raportează simptome mai ușoare", a spus marți omul de știință american Anthony Fauci, tot pentru AFP.

Șeful unui laborator de cercetare de la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, care a fost primul care a izolat varianta Beta, o tulpină a coronavirusului care a fost identificată în Africa de Sud la sfârșitul anului 2020, a spus că vaccinul anti-Covid Pfizer protejează parțial împotriva Omicron.

În primele experimente care măsoară eficacitatea vaccinurilor anti-Covid împotriva variantei îngrijorătoare, cercetătorii institutului au descoperit că Omicron poate evita parțial vaccinul produs de Pfizer. Cu toate acestea, această evitare nu este completă și o doză booster poate oferi protecție suplimentară, a spus Alex Sigal într-o prezentare online de marți.