Partidul Most (Podul), o formațiune de extrema dreaptă din Croația cu legături extrem de strânse cu Biserica Catolică, strânge semnături în peste 1.200 de locuri din țară pentru un referendum care să elimine certificatul Covid, relatează Euractiv.

Certificat verde COVIDFoto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images

Referendumul propus de reprezentanții Most va viza de asemenea și înlăturarea puterilor echipei de lucru responsabile de gestionarea pandemiei în Croația.

„Am început să strângem semnături pentru a lăsa fără puteri echipa națională [de gestionare a pandemiei] COVID-19, restabili democrația și aboli certificatele Covid nelegale”, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Marija Selak Raspudić, o legiuitoare a acestei formațiuni.

„Gata cu stožerocrația!”, a adăugat aceasta, stožer însemnând echipă de gestionare a unei crize.

Most vrea ca puterile de gestionare a pandemiei să fie transferate parlamentului croat însă reprezentanții săi nu au explicat cum ar urma să funcționeze procesul de luare a deciziilor în practică dacă referendumul va avea succes.

Actuala echipă guvernamentală de gestionare a pandemiei este acuzată de luarea unor decizii cel puțin îndoielnice. De exemplu prezentarea certificatului Covid este obligatorie la intrarea în oficiile poștale dar nu și în azilurile de bătrâni.

Euractiv notează că de vină pentru această situație sunt politicienii din echipa de lucru.

Experții consideră că necontrolarea certificatelor Covid reprezintă unul din principalii factori care au contribuit la actualul val de infecții cu coronavirusul din Croația, țară care în luna noiembrie s-a confruntat cu cel mai grav val pandemic de la apariția coronavirusului.