Viitorul guvern de coaliţie al Republicii Cehe va revoca obligativitatea vaccinării anticoronavirus a persoanelor de peste 60 de ani pe care intenţionează să o introducă actualul executiv în exerciţiu, condus de populistul Andrej Babis, relatează Euractiv și Agerpres.

Vaccinare varstniciFoto: Leco Viana / Zuma Press / Profimedia

Guvernul în exerciţiu format din populişti şi social-democraţi, care va pleca de la putere după ce a pierdut alegerile legislative din octombrie, vrea să impună începând din martie vaccinarea anticoronavirus pentru personalul sanitar, lucrători sociali, pompieri, poliţişti, militari, vameşi, funcţionari din închisori şi persoanele de peste 60 de ani.

Propunerea, care este în prezent studiată în Consiliul legislativ al guvernului, va fi revocată de viitorul executiv în cazul în care va fi aprobată săptămâna aceasta, a avertizat ministrul desemnat pentru portofoliul muncii şi afacerilor sociale, Marian Jurecka.

„Viitorul ministru al sănătăţii va revoca această normă, deoarece nu o putem accepta”, a declarat Jurecka pentru postul public iRozhlas, argumentând că nu au fost epuizate toate măsurile pentru a-i motiva pe cei nevaccinaţi să se imunizeze.

Marian Jurecka a insistat că vaccinul nu va fi administrat obligatoriu „având drept criteriu vârsta”, dar s-a arătat deschis vaccinării în cazul anumitor profesii, însă doar dacă reprezentanţii organizaţiilor de specialişti - între ele, echipa anticoronavirus a viitorului guvern - vor sprijini o asemenea măsură.

Preşedintele ceh Milos Zeman l-a numit pe 28 noiembrie pe liderul opoziţiei Petr Fiala în postul de premier.

Citește și: