Danemarca a raportat duminică un număr îngrijorător de 183 de infecții confirmate cu varianta Omicron a coronavirusului, de 10 ori mai mare decât numărul de cazuri identificate anterior, relatează Euronews.

Coronavirus DanemarcaFoto: Francis Joseph Dean-Deanpictures / Alamy / Profimedia Images

Vineri autoritățile daneze confirmaseră 18 infecții cu varianta Omicron, alte 42 de persoane fiind suspectate că au contractat această nouă varianta a SARS-CoV-2.

Înainte de anunțul făcut de autoritățile daneze duminică, la nivelul întregii Zone Economice Europene au fost înregistrate în total doar 182 de infecții cu varianta Omicron, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

„Există acum lanțuri de infecție în care varianta este descoperită la persoane care nu au călătorit în străinătate sau nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit în afara țării”, a anunțat Henrik Ullum, directorul Institutului de Sănătate Publică din Danemarca.

Țara nordică este unul dintre liderii europeni în ceea ce privește secvențierea genetică, lucru care îi permite să depisteze mai rapid cazurile de contagiere cu diferitele variante ale coronavirusului.

Autoritățile daneze au autorizat pe 26 noiembrie doza „booster” a vaccinurilor anti-Covid pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani, afirmând că imunitatea este în scădere și în rândul persoanelor mai tinere.

Începând cu 12 noiembrie Danemarca a reintrodus pașaportul sanitar în contextul unei noi creșteri a numărului de infecții cu coronavirusul.

Certificatul Covid trebuie prezentat obligatoriu pentru a putea intra în cafenele, cluburi de noapte sau în interiorul restaurantelor din această țară.

Citește și: